Hon blir det nya ansiktet i EM

Handbollsdamerna körde över Island

Publicerad:
Uppdaterad:
Mathilda Lundström.
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Mathilda Lundström.

SPORTBLADET

Hon hade aldrig spelat en ungdomslandskamp när hon debuterade a-landslaget i mars.

Nu ser Mathilda Lundström ut att ta plats i EM-laget i handboll i december.

– Jag hoppas verkligen det, säger hon efter segern mot Island.

Det svenska damlandslaget i handboll är på Island för höstens enda samling innan truppen till EM i Frankrike i december tas ut om en dryg månad.

Man har mött Island, som är på gång men inte varit med i mästerskapen ännu, i en dubbellandskamp. I torsdags vann svenskorna med blott 26–25 (13–15) men i returen på lördagen blev det en överkörning.

Efter underläge efter en kvart med 7–8 vände Blågult till 16–13 i paus. I andra halvlek var det inget snack när ett starkt målvakts- och försvarsspel gav lätta kontringsmål samtidigt som isländskorna slarvade.

Matchen slutade 33–20.

– Det var väldigt stor skillnad mot i torsdags. Då tänker jag mindre på resultatet och mer på hela agerandet i både försvar och anfall, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

Jacobsen saknas på Island

I början av november tar han ut EM-truppen.

Den kommer till allra största del vara densamma som truppen som är på Island – och som den som spelade VM i fjol, där Sverige gick hela vägen till semifinal och slutade fyra.

Linjespelaren Linn Blohm, som den här veckan är tillbaka i landslaget för första gången på ett år efter att fött barn, kommer att ersätta Ulrika Ågren, som fött sitt andra barn och tackat för sig i landslaget.

På Island saknas försvarsgeneralen Sabina Jacobsen, som är på väg tillbaka från en knäskada och kommer att bli klar till VM.

Från Islandstruppen petas då troligen landslagsdebutanten Emma Lindqvist.

Men en mästerskapsdebutant blir det med allra största sannolikhet: högersexan Mathilda Lundström som väntas ersätta Emma Fernis från VM-truppen.

”Modern kantspelare”

22-åriga Lundström, som gjorde två mål på lördagen, debuterade i landslaget i mars. Det var första gången Skuruspelaren drog på sig en landslagströja över huvud taget. Hon har aldrig spelat en ungdomslandskamp.

– Mathilda är en modern kantspelare. Hon är väldigt bra bakåt, säger Signell.

Ett halvår efter den blågula debuten ser Lundström alltså ut att komma med till EM.

– Jag hoppas verkligen det. Jag ska kriga för det. Det skulle vara otroligt roligt.

Har du kommit in gänget?

– Ja, alla är jättesnälla, säger nykomlingen.

Publicerad: