”Hade behövt fler dagar”

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

Orutinerad trupp – då tappar Sverige uppladdningsdagar

Ola Lindgren matchar en orutinerad trupp.
Foto: Bildbyrån
Ola Lindgren matchar en orutinerad trupp.

Sverige har aldrig skickat en lika orutinerad trupp till ett handbollsmästerskap.

Då tappar man tre dagar i uppladdningen.

– Konkurrenterna har några dagar till. Vi har färre dagar när vi i det här läget hade behövt fler, säger förbundskapten Ola Lindgren till Sportbladet.

Sverige åker med en, förmodligen (det finns inga uträkningar ännu), rekordung och framför allt den mest orutinerade truppen någonsin, till handbolls-EM i januari.

I den 16-mannatrupp som förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson presenterade på fredagen hittar vi hela fem mästerskapsdebutanter.

Det är framför allt på nio meter som orutinen lyser igenom på papperet. Fyra av dem (Lukas Nilsson, Jesper Konradsson, Andreas Cederholm och Philip Stenmalm) har aldrig spelat ett mästerskap. Viktor Östlund och Markus Olsson har blott ett VM bakom sig medan Johan Jakobsson varit med ett bra tag.

”Otroligt intensiva dagar”

Nu väntar ett tufft jobb på få dagar för att få ihop laget, rollerna och spelet. Man samlas den 2 januari, spelar fem träningsmatcher, åker till Polen den 14 januari och spelar EM-premiär den 16 januari.

– Det blir otroligt intensiva dagar. Med tanke på konstellationen i laget hade man som förbundskapten önskat lite mer tid, säger Lindgren.

I stället har Sverige fått färre dagar att förbereda sig på.

– De senaste två mästerskapen (EM 2014 och VM 2015) har vi haft tre dagar före nyår också.

Flera av konkurrenterna i EM, som gruppmotståndaren Tyskland, samlas före nyår.

– De har fler dagar att jobba på, klart det är ett plus. Vi har färre dagar till förfogande när vi i det här läget hade behövt fler, suckar Lindgren.

Målet: OS-kval

Problemet är elitserien, där fyra av spelarna i truppen håller till och som spelar längre än de andra ligorna.

– De har ändrat det i år.

Vad tycker du om det?

– Man kan tycka mycket om att man gärna skulle ha den uppladdningen men vi får gilla läget utifrån de förutsättningar vi har. Det är en utmaning i det mesta, säger Lindgren.

Sverige spelar i grupp C i EM med Slovenien, Tyskland och Spanien. Tre av de fyra lagen går vidare till mellanrundan, dit man tar med sig poängen mot de två lag som också går vidare.

– Vårt första mål är självklart att ta oss vidare från gruppen, det nästa är att säkra en OS-kvalplats, säger Staffan Olsson.

Om ”rätt” lag placerar sig före kan det räcka med en åttonde eller nionde plats i EM för att nå OS-kvalet.

Publicerad: