Publicerad 2016-01-31

Bara 17 spanska mål: "Den sämsta jag sett"

Tyskland är Europamästare 2016 efter en brutal final.

Spaniens offensiv var rekordusel, vilket leder till att de nu måste OS-kvala mot Sverige.

– Det är den sämsta EM-final jag har sett, säger TV3:s kommentator Robert Perlskog.

EM-finalen i handboll var gruffig och defensiv. Efter fem minuter stod det 1–0 till Tyskland och efter elva minuter hade den tyske målvakten Andreas Wolff fortfarande bara släppt en boll förbi sig.

Wolff fortsatte läsa sönder de spanska skyttarna medan mittförsvaret bildade en mur. De bufflade, bråkade och radade upp tvåminutare, vilket var precis rätt metod för att stoppa de spanska favoriterna.

Andra Europatiteln

Slutställningen skrevs till 24–17 efter att Kai Häfner gjort sju mål. Det tyska laget, som har varit skadedrabbat och missade VM förra gången, var överlägset tack vare starkare lagmoral och en enastående målvakt.

– Det är en makalös känsla. Det var en makalös match med strålande försvar. Wolff var remarkabel så Spanien hade ingen chans, säger Tysklands Carsten Lichtlien, som inte spelade matchen, till EM:s hemsida.

Europatiteln var Tysklands andra, men på den fronten ligger de i lä mot Sverige som har fyra.

Bara 17 gjorda mål

För Spanien hade det krävts EM-guld för att kvala in till sommarens OS, men förlusten innebär att de hamnar i samma kvalgrupp som Sverige, Iran och Slovenien. I april avgörs vilka två av de fyra länderna som går till Rio.

Noterbart är att 17 mål är den lägsta skörden som någon nation har mäktat med i de EM-finaler som har spelats sedan premiären 1994.