”Värsta jag upplevt – trodde jag skulle dö”

OS-hjältinnan om natten med skräckläkaren

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Larry Nassar dömdes till 175 års fängelse för sexuella övergrepp.

Nu träder OS-hjältinnan McKayla Maroney, 22, fram och berättar om det hon kallar ”den värsta natten i mitt liv”.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

Över 265 kvinnor har berättat att de utsatts av sexuella övergrepp av den tidigare läkaren för USA:s gymnastiklandslag, Larry Nassar.

I slutet av januari dömdes han till fängelse i 40 till 175 år.

– Det är en ära för mig att döma dig eftersom inte förtjänar att någonsin igen befinna dig utanför ett fängelse. Var du än rör dig har du orsakat de mest sårbara skada, sa domaren Rosemarie Aquilina när hon förkunnade domen.

Flera har trätt fram

Flera av USA:s största stjärnor har öppet berättat om sina skräckhistorier från tiden med Nassar som lagläkare, bland andra fyrfaldiga olympiska mästarinnan Simone Biles.

Även McKayla Maroney – guldmedaljör i London-OS 2012 och dessutom trefaldig VM-guldmedaljör – har trätt fram och berättat hur Nassar förgripit sig på hennes kropp och gett henne ”sår i psyket som kanske aldrig läker”.

Hon har dock varit sparsam med intervjuer i ämnet och har dragit sig från att gå in på detaljer. Men i en intervju med NBC släpper hon på spärrarna och berättar om en skräcknatt på ett hotell i Tokyo 2011.

1 av 3 | Foto: Julie Jacobson / TT / NTB Scanpix
McKayla Maroney under OS i London 2012.

”Låg naken och grät”

Maroney berättar att hon hade fått sömnpiller på flygresan dit och att hon somnade direkt när hon kom fram till hotellet.

Men det dröjde inte länge förrän hon vaknade – med Nassar över sig.

– Det var den vidrigaste natten i mitt liv. Jag låg naken och grät på sängen, med Nassar över mig. Jag trodde att jag skulle dö, säger hon.

Dagen efter ska Maroney ha informerat dåvarande tränaren John Geddert om händelsen, utan att ha fått något gehör.

Det amerikanska gymnastikförbundet hävdar att de inte fick kännedom om Nassars övergrepp förrän 2015, något som McKayla Maroney menar är en lögn.

– Det äcklar mig. Jag är så förbannad över att det här fick pågå så länge när det fanns så många signaler och varningsflaggor, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN