Sverige kryssade med Nederländerna efter fembollskollaps

Uppdaterad 2021-12-08 | Publicerad 2021-12-07

Möte med regerande världsmästarna i handboll om gruppsegern.

Då blev det oavgjort – efter att Sverige tappat en fembollsledning mot Nederländerna.

– Det känns som att vi borde vunnit den här matchen, säger Linn Blohm till Viaplay.

Sverige tog kommandot direkt.

Knappt hade matchen blåst igång innan 3–0 satt fastbränt på resultattavlan.

Med en storspelande Jessica Ryde mellan stolparna växte ledningen och ett tag såg det ut som att Sverige kunde gå in i andra halvlek med fem bollars fördel.

Men de regerande mästarna var långt ifrån uträknade.

”Känns som att det läcker överallt”

En redig forcering i slutet av första förvandlade snabbt 18–13 till 18–17.

– Vi spelar bra anfallsspel men det är alldeles för dåligt att släppa 17 i en halvlek, säger Jamina Roberts i paus och fortsätter:

– Det känns som att det läcker överallt.

Andra halvlek blev en betydligt jämnare historia.

Nederländerna bet sig in i matchen och tog till sist även över ledningen för första gången med drygt tio minuter kvar.

Men ingen vinnare skulle koras – istället slutade rysarmatchen 31–31 efter att Carin Strömberg missat matchens sista skott.

– Vi har svårt i andra halvlek att göra mål, det känns jäkla segt, säger Blohm.

Ställs mot favoriten Norge

Resultatet innebär att Sverige hamnar på samma poäng som Nederländerna, som dock går vidare med bättre målskillnad.

Det innebär att Sverige får med sig tre poäng till huvudrundan, där Sveriges grupp slås ihop med grupp D.

I grupp D finns sedan tidigare favorittippade Norge som hittills dammat rent och vunnit tre raka – och nu kan Sverige bli pressade att slå Norge för att avancera i turneringen.

– Vi får ta en match i taget och se hur det går. Nu kanske vi måste slå Norge men det vill vi alltid ändå, säger Blohm.

Förutom Norge ställs Sverige mot Rumänien och Kazakstan. Även Nederländerna och Puerto Rico är med i huvudrundan men Sverige kommer inte spela mot någon av dessa.

– Klart att vi gärna haft en vinst. Nu blir det kniven mot strupen, säger Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.