Betyg på svenska spelarna efter EM

Uppdaterad 2016-12-15 | Publicerad 2016-12-14

Sverige förlorade mot Tyskland i sista matchen i mellanrundan efter en kollaps efter 20 minuter som följdes av EM:s sämsta prestation i 40 minuter.
Efter blott en seger, en oavgjord och fyra förluster i sitt hemma-EM är nu Sveriges turnering definitivt över.
Det är ett stort misslyckande och det återspeglas förstås i slutbetygen på alla spelarna nedan.

Johanna Bundsen Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Världsklass mot Frankrike (som höjer henne till en tvåa i slutbetyg) men utöver det hade Bundsen bara kortare perioder där hon spikade igen. Däremellan var Sveriges målvaktsspel för svagt för att man skulle vara nära spel om medaljerna. Till och med utkasten var svaga.

Filippa Idéhn Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Fick chansen från start i varannan match fram till den femte matchen men i slutändan ändå andravalet, vilket hon kanske skulle ha varit ännu tydligare. Borde hänga löst om det kommer fram en ung jättetalang.
—————————————————————————
Loui Sand Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Gjorde sitt bästa mästerskap på ett bra tag, kanske hittills i karriären. Den enda som var het i förstafaskontringen. Bäst mot Serbien men försvarsspelet drar ner slutbetyget ett snäpp.

Olivia Mellegård Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Blev något av försvarsspecialist på ettapositionen under EM utan att glänsa där. Men sett till orutinen med tillhörande kravbild var hon ändå godkänd. Lämnade truppen inför matchen mot Tyskland på grund av en hjärnskakning.

Marie Wall Betygsätts ej
Spelade för kort tid för att betygsättas. Kom in i truppen till matchen mot Tyskland för skadade Mellegård och fick bara några minuter.

Jenny Alm Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Efter fem år skulle hon äntligen kliva ur Linnea Torstensons skugga. Uttalad etta i tre matcher men tog inte chansen utan vek ner sig efter att till och med fått någon chans för mycket. Bra när hon kom in i andra mot Tyskland, men det var så dags – och när det inte fanns någon press längre.

Johanna Westberg Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Toppinsats framåt mot Nederländerna men stora problem bakåt som tvåa i försvaret då. Men tog, till skillnad från Alm, chansen när hon fick den. Enda niometersspelaren som levererade i distansskyttet.

Jamina Roberts Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Tiden som joker i landslaget, vilket hon varit i sex år, borde väl vara över nu? Var riktigt bra i flera halvlekar. Tänk om hon bara hade varit en decimeter längre…

Isabelle Gulldén Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Förväntningarna och kraven är mycket höga på Gulldén och ska så vara. Hon är fortfarande Sveriges bästa handbollsspelare men markeras allt hårdare av motståndarna och när hot saknades från många andra positioner blev det lättare att plocka bort Gulldén. Svagt niometersskytte överlag och direkt dålig mot Tyskland.

Carin Strömberg Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Fick inte många chanser bakom Gulldén på mittnio. Men imponerade inte de minuterna hon fick, även om det blev ett par mål mot Tyskland.

Ida Odén Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Precis som Alm var Odén Signells tydliga förstaval länge. Man hade hoppats på en Odén i EM 2014-form men den var hon fjärran ifrån. Motsvarade inte ens lägre förväntningar än så även om premiären var okej. Bänkades mest under andra halvan av turneringen.

Hanna Blomstrand Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Fick mycket speltid efter att Odén aldrig kommit in i turneringen. Fixade flera straffar och utvisningar men hade också svårt att komma till avslut. Hade vissa problem bakåt. Förstavalet ändå framöver i den bristande konkurrensen?

Nathalie Hagman Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus
Den största, individuella besvikelsen i truppen. Kraven ska vara höga på Hagman men hon levererade inte alls, varken i försvar, i kontringen, på kanten eller som högernia. Till slut kunde hon bara göra mål på straffar.

Emma Ekenman-Fernis Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
En svag tvåa här trots en bra premiär. Betyget räddas av kravbilden på en mästerskapsdebutant som ofta fick komma in i otacksamma lägen. Fick precis som Mellegård spela mer försvar än anfall. Övertygade inte där.

Linn Blohm Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Fick uppladdningen spolierad av en fotskada och blev ”omsprungen” på positionen av raketen Lagerquist. Men visade under EM att hon fortfarande är en klass bättre än Lagerquist framåt och satte det mesta från linjen.

Anna Lagerquist Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Kom till uppladdningen med en enda landskamp i bagaget – som dessutom var fem år gammal. Växte snabbt ut till nyckeln i Sveriges nya, intressanta försvar med sina unika egenskaper för att vara svensk försvarsstjärna. Betyget dras ner en nivå av de svaga avsluten.

Sabina Jacobsen Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus
Sveriges EM föll inte på försvarsspelet i stort, som höjts en klass sedan OS. Där ska Jacobsen ha kredd som försvarsgeneral även om Lagerquist är nytillskottet. Men kaptenen kom inte alls upp i samma klass som i EM 2014.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.