De får klart mest pengar av krisstödet

Elitklubbarna får vänta

Publicerad 2020-06-16

Skiljebo SK, i gulsvart, brukar arrangera Aroscupen.

Skiljebo SK är den förening utanför eliten som får mest pengar från regeringens stödpaket till idrotten på 500 miljoner kronor.

Drygt 3,3 miljoner kronor landar på Västeråsklubbens konto.

– Det var en positiv överraskning, säger ordföranden Lars Lundqvist.

Veckan efter midsommar skulle den stora ungdomscupen i fotboll, Aroscupen, ha anordnats. Men som med mycket annan idrott ställdes cupen in.

Ett hårt slag för arrangören Skiljebo SK som med en månad kvar tog beslutet att blåsa av det hela.

– Det är där vi har den största kostnaden. Vi höll den uppe länge och ville se om det gick att genomdriva den så vi tog på oss lite kostnader där som vi måste betala även fast cupen inte blev av. Sen får vi inte pengar in från cupen och vi har varit ärliga och betalat tillbaka anmälningsavgifter, säger Lars Lundqvist.

Hur mycket tappade ni på att cupen inte blev av?

– Nästan fyra miljoner.

”Troligen förlustår ändå”

De drygt 3,3 miljoner kronorna som klubben nu får in gör de kommande månaderna klart drägligare. Men det var inte väntat att det skulle bli så mycket.

– Nej, men vi hade en inlämnad förlust på 5,6 miljoner kronor. Samtidigt är vi en tung idrottsförening som är präglad av ungdomsverksamhet och har det som adelsmärke. Det var det RF (Riksidrottsförbundet) ville stötta och det var väldigt positivt för oss. Vi såg många år framför oss med en mager verksamhet men nu ser det ändå lite vettigt ut, säger Lundqvist.

– Vi kommer troligen göra ett förlustår ändå. Men det är en jäkla skillnad om vi kan jobba ihop till en förlust på under en miljon i stället för runt 5,5 miljoner.

Så många blev utan

Men alla hade inte lika tur. 693 klubbar av 3976 som ansökte fick inget stöd.

Bland annat Skövde AIK.

Föreningen har även de en cup vid namn Klassfotbollen som är en viktig inkomstkälla. Den är framflyttad till september och man hoppas att få stöd vid ett eventuellt nytt krispaket.

– Vi får vi se hur vi ska hantera idrottsverksamheten. Hemskt många kommer få det jättekämpigt om man inte får något stöd. Vi får väl se vart man landar när allt är över men just nu är vi glada att vi får spela fotboll, säger klubbens ordförande Lennart Ek.

Hur påverkas ni?

– Det är jättehårt. Vi har dragit ner på allt som finns och så får vi se hur långt vi klarar oss. Vi kör en månad i taget för att gå runt. Vi har bett om stöd från kommunen om bland annat planhyror, men där har vi inte fått svar för alla har väntat på det här beskedet, säger Ek.

Elitklubbarna får vänta

De föreningar utanför eliten som har beviljats stöd har fått dela på 228 miljoner kronor, 46 procent av idrottsstödet.

Resterande pengar delas ut i två andra potter. 182 miljoner, 36 procent, går till stora klubbar med elitverksamhet. De pengarna går till idrottsförbunden som delar ut pengarna i sina elitlag. Den fördelningen är ännu inte klar.

44 miljoner kronor går till stora evenemang som har ställts in, till exempel Stockholm Marathon.

Elitlagen får vänta på besked.