Mejla

Patrik Brenning

Vill DN:s krönikör lägga ner hela OS?

Publicerad:
Foto: BILDBYRÅN / AFTONBLADET

SPORTBLADET

Den europeiskt dominerade handbollen kan inte kallas ”OS-värdig”, menar Dagens Nyheters krönikör Johan Esk.

Ska Esk rädda OS värdighet har krönikören dock att göra.

Till att börja med får han lägga ner vinterspelen.

Handbollen har fest i Sverige men Dagens Nyheters Johan Esk dansar inte med till tonerna. Istället axlar krönikören rollen som den irriterande grannen som knackar på dörren redan vid 22 för att påminna om bostadsrättsföreningens regler.

Esk har räknat ut att Europa dominerat världshandbollen så fullständigt de senaste åren att den pågående EM-turneringen lika gärna kan kallas en VM-fest. Men istället för att jubla över spetsen på konkurrensen och kvalitén på de rekordmånga lagen i turneringen vill krönikören kasta ut handbollen från OS.

Och det som är unikt med handbollen är att en världsdel dominerar sporten så totalt. Det gör att handbollen knappast kan kallas OS-värdig”, skriver Esk.

Det är kul att Esk räknat men man hade önskat att han inte hade slutat så tvärt.

Ska allt bort?

För om vi rycker loss våra fötter från handbollens klistriga golv och höjer blickarna bortom idrottshallarna i EM så är handbollen knappast ensam om att ha en bristande geografisk spridning på konkurrensen.

En snabb översikt av OS-idrotterna tecknar till exempel följande bild:

I badminton togs 19 av 20 medaljer av nationer från Asien vid den senaste VM-turneringen. Vid VM i bordtennis var samma siffra 16 av 20, med samtliga guld till Kina.

Andra OS-idrotter är det Europa som dominerar. Jag tänker på landsvägscykel (25 av 33 VM-medaljer till Europa 2019), kanot (75 av 91), modern femkamp (15 av 21) och segling (29 av 36). I vattenpolo var också åtta av de tio främsta på herrsidan och sju av tio på damsidan från Europa i förra årets världsmästerskap.

I skateboard, som är OS-sport i Tokyo i sommar, har 39 av totalt 45 VM-medaljer sedan 2010 i street i sin tur gått till åkare från USA eller Brasilien.

Ska allt det här bort, Johan Esk?

Inte ens talat om vinter-OS

Men det är inte bara de här mindre idrotterna som skulle riskera att förlora sina platser på OS-programmet om krönikören får sin vilja igenom.

Fotbollen bör kanske strykas direkt då det bara var lag från Europa vid semifinalerna i VM 2018 för herrar och endast mästarna USA slog sig in bland sju europeiska kvartsfinalisterna vid damernas VM förra året.

Ridningen kan vi också glömma då 61 av 78 VM-medaljer gick till Europa (USA tog tolv av de återstående) vid världsmästerskapen 2018 och tennisens OS-status bör också vara hotad då de tio första herrarna på världsrankingen har europeiskt pass.

Och då har vi inte ens talat om vinter-OS än.

För i väntan på att Kenyas alpina program ska ta fart på allvar tvingas vi konstatera att 211 av 307 medaljer vid vinterspelen 2018 gick till europeiska nationer. I längdskidor var det 36 av 37 medaljer, i alpint 30 av 33, i backhoppning 11 av 12, i nordisk kombination 8 av 9 och i skidskytte 33 av 33 medaljer.

Jag vet inte om Johan Esk innerst inne vill byta bransch för annars är det svårt att förstå varför han vill montera ner idrotten på det här sättet.

Men ja, kan Jamaica åka bob kanske det trots allt finns hopp om OS värdighet fortfarande. "Feel the Rhythm! Feel the Rhyme! Get on up, it's bobsled time! Cool Runnings!"

Publicerad:

LÄS VIDARE