Pichlers nya plan för fler OS-medaljer

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: PONTUS ORRE

SPORTBLADET

Först såg Wolfgang Pichler chansen att plocka enkla medaljer i nordisk kombination för damer.

Nästa projekt som den tidigare skidskyttetränaren tar sig an är att utveckla svensk skridsko.

Kanske genom att locka över lovande ishockeyspelare till shorttrack.

– Vi kanske kan hitta ishockeyspelare – som är runt 15-16 år – som är riktigt bra på att åka skridskor och de kanske kan slussas över till shorttrack. Då finns det chans att ta många medaljer, säger Pichler till SVT.

Pichler är efter att ha avslutat sin karriär som skidskyttetränare anställd av Sveriges olympiska kommitté (SOK), där han jobbar med att hitta och utveckla talanger inom vinteridrotterna.

Sedan tidigare har han satt upp målet att ha ett damlag i nordisk kombination, där man tävlar i både backhoppning och längdåkning, till OS 2026.

"Jättechans"

Nu lanseras ett nytt projekt finansierat av SOK, och den här gången är svensk skridsko i fokus. Joel Eriksson, före detta landslagsman på OS- och VM-nivå, plockas in som ansvarig.

"Jag anser att detta projekt är en jättechans för svensk skridsko och för de aktiva som kommer att delta i projektet. Jag är glad över att få möjligheten att vara med och driva detta projekt mot målet som är OS-medalj 2026", säger han till Svenska skridskoförbundets webbplats.

"Likadant i skidskytte"

SOK gjorde enligt SVT en undersökning som visade att Sverige deltar i 51 procent av idrotterna i ett vinter-OS.

– Sen såg vi att skridsko står för 20 procent av medaljerna i ett vinter-OS. Vi beslutade oss då för att ta sikte på OS 2026 och det är det vi har gjort nu. Det blir en lång resa, säger Pichler till SVT.

Enligt den 65-årige tysken finns det "för många amatörer i dagsläget".

– Vi har några unga killar, 15-16 år, som vi jobbar med. Sedan på tjejsidan har vi Erika Lindgren som är en talang. Det såg likadant ut med skidskytte förut, i många år fanns det ingenting. Med hård träning går det, säger han till SVT.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN