Norskt förslag att ersätta skidlandslagen splittrar svenska experter: ”Ser inga fördelar”

Publicerad 2021-05-05

Tidigare landslagsåkaren Sven-Åke Lundbäck.

Ersätt landslag med företagssponsrade team.

Den norska sponsorns förslag på hur längdåkningen ska räddas är kontroversiellt och möts av svenska skidprofiler med både nyfikenhet och förfäran.

– Man tävlar för sin nation. Inte för något företag. Punkt slut, säger Sven-Åke Lundbäck.

Längdsporten har sommarlov, men engagerar ändå och i samband med uttagningarna av Norges landslaggrupper har en debatt dragit igång.

Startskottet var ett förslag av Uno X-chefen Vegar Kulset på hur man ska utveckla och rädda längdsporten.

Förslaget bygger på att låta sponsrade team ersätta landslagen i världscupen, något som bland annat kan leda till en ökad geografisk spridning och större intresse. ”En talangfull åkare från en liten skidnation kommer få mycket bättre förutsättningar än i dag för att hävda sig och skapa intresse i hemlandet”, skriver han och utvecklar sitt resonemang för VG.

Skidstjärnan Johannes Kläbo välkomnar förslaget och debatten, men det bör påpekas att han är sponsrad av Uno X.

– Längdskidåkningen behöver förnyelse och vi måste hela tiden vara öppna för nya idéer. Tanken med privata lag, som i cykelsporten, är spännande. Men man ska kanske inte nödvändigtvis kopiera allt från dem heller, säger han till VG.

”Kanske inte främjar den geografiska spridningen”

När Sportbladet ber starka svenska skidprofiler ge sin syn på förslaget målas det en splittrad bild. Här finns ett intresse, en nyfikenhet men också tydliga argument mot.

– Klart sponsrade lag alltid är kul. Bra för ekonomin och att fler får chansen. Jag tänker på små landslag med små resurser och som haft det tungt historiskt. Men det finns så pass många duktiga nordiska åkare så risken är ju att det bara blir fler åkare från dessa länder som får chansen. Det kanske inte främjar den geografiska spridningen ändå, trots att det är en möjlighet, säger Torgny Mogren, före detta landslagsåkare och Radiosportens expert.

SVT:s profiler Anders Blomquist och Jacob Hård är kluvna:

– Det är lite beroende hur man ser på idrott. Jag tycker om det grundläggande med att man tävlar på lika villkor. Det är tjusningen för mig. När näringslivet och det kommersiella tar sig in i sporten kan det driva en utveckling, men det kan också leda till att åkare tas med för andra intressen. Det tycker inte jag är så kul, säger Blomquist.

– Det är så lätt att identifiera sig med att man ska hålla på dom i vit dräkt, är det nu team si och team så och det är någon svensk i ett team och en i ett annat så blir det inte en lika självklar identifikation, säger Hård.

Vilka fördelar ser du?

– Åkare från länder med små resurser kan hamna i en miljö där de får en bättre uppbackning, det kan vara en fördel för enskilda individer. Det skulle kunna bygga intresse i "cykelländer" som är lite mer vana vid det här med team, säger Hård.

”Kanske är för att passa i tv”

Sven-Åke Lundbäck, som vunnit OS, VM och Vasaloppet, är mer kritisk.

– Den (längdsporten) har förändrats en hel del redan, men att gå denna väg är helt fel. Det kanske är för att passa i tv, säger han.

Vad skulle du ser för fördelar med denna typ av förändring?

– Jag ser inga fördelar med detta. Inte mer än för åkarna som kanske kan tjäna mer pengar.

Johan Olsson, framgångsrik landslagsåkare och expert på Nent Group, påpekar att det inte handlar om ett unisont norskt förslag och konstaterar:

– Jag är inte säker på vad det innebär för sporten om man går den rent kommersiella vägen och startar team.

Men du avfärdar inte förslaget?

– Jag tror inte att det är en omöjlighet att det blir verklighet i framtiden, men jag ser inte riktigt de stora vinsterna med det förutom att man kan säga att man jämnar ut oddsen för vissa individer, säger Johan Olsson.

OS-silvermedaljören Niklas Jonsson, som varit Sveriges representant i Internationella förbundets längdkommitté under nio år:

– Det är ingen diskussion som jag har hört tidigare och utmaningen är såklart att få hela kedjan att hänga ihop med allt från ungdomar till juniorer och utvecklingslag och så vidare. Internationellt är utmaningen just nu att det kanaliseras inte så mycket pengar till längdåkning. Jag vet inte om detta skulle lösa problemet, säger han.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.