”Jag ska bara åka så fort jag kan”

Sara Rask - nytt svenskt stjärnskott i junior-VM

Publicerad:
Uppdaterad:
Sara Rask i action
Foto: Lisa Olsson
Sara Rask i action

SPORTBLADET

Alpina junior-VM på hemmaplan i Åre är i gång.

Yngst i den svenska truppen – 16-åriga Sara Rask.

– Jag ska bara åka så fort jag kan, och då vet jag att jag åker fort, säger hon.

Sedan uttagningen till JVM för åkare födda 1996–2000 blev officiell har Sara Rask slipat formen i Funäsdalen. Och Åre har hon full koll på, hon har både hunnit testa backen och prata med tränarna.

JVM blir den största tävlingen i hennes karriär.

– Det känns bra i hela kroppen. Tidigare har jag mest mött svenskor. Det har liksom varit en tävling i Bollnäs, nu kommer det tjejer från Nya Zeeland till exempel, som är upp till 21 år.

Två segrar i vinter

Hon gör sitt första år i FIS (Internationella skidförbundet), och tävlar för första gången mot äldre tjejer. Hon började säsongen utan rankningspoäng men har trots det vunnit två tävlingar i vinter.

Därför kom inte uttagningen till JVM som en jätteöverraskning.

Hur har säsongen varit?

– Det har gått ganska smidigt, lite bättre varje tävling. När jag vann min första, jag visste inte att jag kunde ligga där uppe. Sedan har det bara flutit på. Man tränar, åker dit och kör sitt åk.

I JVM är det slalom och storslalom som gäller för Sara Rask. Men några resultatmål finns inte.

– Jag vågar inte sätta upp några resultatmål för det känns så hemskt om jag inte når dem. Jag ska bara åka så fort jag kan, och då vet jag att jag åker fort.

Foto: Lisa Rask
Sara Rask

”Fanns inte på världskartan”

Nu är VM-starten precis runt hörnet, men resan började långt mycket tidigare. Redan som tvååring stod hon på skidor första gången. Några år senare började hon i Sollentuna Slalomklubb.

Att komma från Stockholm och åka skidor ser hon inte som något negativt, tvärt om.

– Just för att man har så många kompisar som åker. Visst, det blir långa resor, men det var alltid kul att åka iväg ett stort gäng en fredagskväll till Sälen och bara åka skidor hela helgen.

Förra året var det dags att söka till gymnasiet. Ett val som många ungdomar virder och vänder fram och tillbaka. Men för Sara var skidgymnasiet i Malung-Sälen en naturlig destination.

– Att gå vanligt gymnasium fanns inte på världskartan. Vi går fyra år här, på vintern åker vi skidor två eller tre dagar i veckan. Skolan är anpassad efter skidåkningen, och inte tvärt om.

”Utnyttjar att jag är yngst”

Träningen på gymnasiet har gett resultat. Idel topplaceringar under vintern och uttagen till JVM.

Med det kommer en viss press.

– Jag försöker att inte tänka på det. Men jag sätter ändå krav på mig själv att åka så fort jag kan, sen vad de andra gör är upp till dem. Visst är det roligt att placera sig bra, men för mig är åkningen det viktigaste.

Och att vara yngst i truppen ser hon som en fördel.

– Jag tycker faktiskt att jag utnyttjar att jag är yngst. På så sätt att det inte är så allvarligt. Jag blev uttagen och då ska jag åka liksom.

Tänker du något på senior-VM i Åre 2019?

– Haha, Åre igen. Men det finns där i bakhuvudet.

Du ser dig själv åka världscup, VM och OS?

– Ja, jag kan inte se mig göra något annat.

Publicerad:

LÄS VIDARE