Sarah Sjöström klar för ny OS-final

Publicerad 2021-07-29

TOKYO. Under två-tre månader kunde Sarah Sjöström i princip bara träna benen.

Vad det gav såg vi när svenskan gick till OS-final på 100 meter frisim med den snabbaste hemgången av alla.

– Jag är hur stark som helst sista femton, säger hon till Sportbladet.

Sarah Sjöström hade fältets fjärde bästa tid i semifinalerna på 100 meter frisim. Med det i åtanke kan det låta som att den svenska superstjärnan lugnt plaskade sig vidare.

Men starten var trög och vid vändning var hon långt från täten med sina 25,81. Vore det inte för en remarkabel hemgång skulle svenskan få tufft att gå vidare.

Klockan stannade på 52,82, att jämför med exempelvis de 53,16 som tog henne vidare från semin i Rio 2016. Sjöströms sista 50 meter klockades till 27,01, vilket var snabbast av alla.

Sjöström snabbast av alla på sista 50

En anpassning till kroppen

Efteråt pustar hon ut och säger sig vara ”hur stark som helst sista femton meterna”.

– Jag är jätteglad över att jag håller min plan. Jag håller mig kall och litar på att farten kommer. Jag brukar känna direkt efter vändningen att jag har jättemycket krafter kvar, då brukar jag maxa alldeles för mycket från början. Men om jag låter speeden komma lite av sig själv så har jag mycket mer krafter i slutet.

Taktiken är inte fullt ut självvald. Vore det inte för olyckan i vintras och rehabiliteringen så hade Sarah Sjöström gärna öppnat starkare och försökt hänga med i täten hela vägen. Vad vi ser i OS-bassängen är en anpassning till hur kroppen är byggd.

– Det är för att jag under två-tre månader nästan bara körde ben. Jag kan lägga på en extra benspark sista 15, eftersom jag har mycket bättre uthållighet där. Däremot har jag inte den styrkan i armarna. Då kommer inte speeden så lätt fösta längden, så jag måste spara på det och låta armar rulla på lugnt, förklarar hon.

Ser du därför 100 meter som en bättre medaljchans än 50 meter som du ska simma efteråt?

– Där man är i final har man medaljchans.

Persson åtta i sin final

– Jag har varit i OS-final en gång innan på denna distans, och det var 2016. Det är en riktig fajt. Det är simningens Formel 1, då det handlar om så små marginaler. Det gäller att hålla i och göra en bra tid även där. Jag hoppas kunna simma på den tiden jag gjorde i lagkappen, det är målet, säger Sjöström.

Michelle Coleman kom näst sist i sin semifinal, gjorde den 14:e bästa tiden totalt, och missar nu finalen. Noterbart från finalpasset var också att Erik Persson kom åtta i finalen på 200 meter bröstsim på tiden 2.08,88.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Simning OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll