Hård kritik från Hamilton och Vettel

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Formel 1 inför nya däck till 2021 – men efter ett test sågas de av två flerfaldiga världsmästare.

– Jag hoppas att vi slipper se dessa någon mer gång, säger Sebastian Vettel.

Den fyrfaldige världsmästaren får medhåll av den sjufaldige världsmästaren Lewis Hamilton. Han är precis lika irriterad över de nya prototyper som däckleverantören Pirelli lät förarna testa under en av träningarna inför söndagens deltävling i Bahrain.

– Jag måste verkligen stålsätta mig för att inte säga något om detta, säger Lewis Hamilton till tv-kanalen Sky innan han fortsätter:

– Vi har samma däck sedan två år tillbaka. I slutet av 2019 kom Pirelli med nya däck, på samma sätt som de brukar göra. De var sämre än de vi hade under säsongen och då bestämde de sig för att behålla de däck vi hade 2019 även i år. Pirelli har alltså haft två år på sig att utveckla nya däck och resultatet är ett däck som är tre kilo tyngre och en sekund långsammare än de däck vi har nu.

Hamilton i hård kritik mot däcken

Han anser att Formel 1 handlar om att maximera allt, om varje detalj. Hela tiden.

– Vi arbetar med märken och partner som är de bästa inom sitt gebit, det handlar enbart om att göra framsteg. När man utvecklar någonting under två år och blir sämre, då har i alla fall jag ingen aning om vad som händer, säger Hamilton som har pole position i Bahrain GP.

Även Sebastian Vettel, som vann fyra VM-titlar med Red Bull och nu gör sin sista säsong hos Ferrari, är märkbart irriterad på de nya däcken som Pirelli tagit fram.

– Det var inte något steg framåt, snarare tvärt om. Jag hoppas att vi inte ser dem igen, det var betydligt sämre än de däcken vi har nu, säger han till Sky.

– De problem som vi har nu kommer bara att bli ännu värre.

Beslutet står fast

Pirelli är ensam däckleverantör till F1 och håller inte med om kritiken mot däcken som ska användas under säsongen 2021, en säsong som enligt planen ska innehålla 23 lopp.

– Inom Formel 1 finns det alltid ett motstånd mot förändringar. Men detta är en förbättring och det finns ingen anledning till att inte använda oss av dem säger Pirellis chef Mario Isola till motorsport-total.com.

– Helt ärligt, vi vill inte gå tillbaka till de gamla däcken. Vi har gjort jobbet och skapat ett däck som har en bättre motståndskraft och det var målet.

Publicerad:

LÄS VIDARE