Kaos i bandyallsvenskan – klubbar vägrar spela

Av: Hilda Djupenström

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

I helgen spelades bandyallsvenskans första omgång, efter många om och men.

Men fyra klubbar vägrade spela.

– Det är väldigt mycket kaos, säger KVBS sportchef Jonas Åkerström till Katrineholms-Kuriren.

Bandyallsvenskans premiäromgång spelas nu i helgen, men fyra klubbar har vägrat spela matcher.

– Nu är jag mer osäker än någon gång tidigare om det går att få ihop serien över huvud taget, säger Katrineholm Värmbols bandysällskaps sportchef Jonas Åkerström, till Katrineholms-Kuriren.

Ingen nedflyttning

Detta föregås av en rörig period inom den allsvenska bandyn.

Först räknades bandyallsvenskan – där de flesta spelarna har heltidssysselsättningar på annat håll – inte som elitidrott och skulle skjutas fram på grund av smittspridningen i samhället.

Sedan kom förbundet fram till att serien skulle spelas ändå – men utan risk för nedflyttning. Detta innebär att de klubbar som lämnar walkover fortfarande får behålla sin plats i serien. Tidigare innebar WO nedflyttning.

”De vill spara pengar”

I helgen ställde Nässjö, Boltic, Jönköping och IFK Kungälv in sina bortamatcher. Nässjö och Jönköping skulle båda ha mött Kalix – i Norrbotten.

– Det handlar bara om att de vill spara pengar, säger Henrik Eriksson, ordförande i Kalix tävlingskommitté, till Bandypuls och fortsätter:

– De vill ju inte hit.

Walkover ska enligt Svensk bandy få lämnas vid ”oro för att resa”, men klubben som avstår matchen ska då betala en sanktionsavgift som motsvarar resekostnaderna.

”Vill ta ansvar”

Klubbarna som lämnat återbud anger alla covid-19 och ett ansvar att minska smittspridningen som orsak. En del motsätter sig sanktionsavgiften, som blir högre ju mer långväga bortamatchen är.

– Vi kan inte bli straffade för att vi gör ett ställningstagande, säger IFK Kungälvs ordförande Ola Dagliden till Kungälvs-Posten.


Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publicerad:

LÄS VIDARE