Rysslands kläder till OS visas upp

Bilderna förvånar: ”Är väl förbjudet?”

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN

SPORTBLADET

Ryssland tillåts tävla i OS under neutral flagg.

Nu har de släppt sina kläder … som inte är speciellt neutrala.

”Är inte det här förbjudet?”, undrar New York Times-journalisten Tariq Panja.

På senare tid har vi fått vänja oss vid att ryska landslag tävlar under så kallad neutral flagg. Detta som en följd av de bestraffningar som utdelats för statssanktionerad dopning.

I vintras fick det ryska längdlandslaget vira in sin vallabuss i ett stort vitt skynke för att täcka över sina ryska flaggor, och på skidskytte-VM varnades åkarna från att lägga ut bilder på sociala medier med den ryska flaggan.

Detsamma gäller i Tokyo-OS.

Eller…?

Ryssland har nu lanserat sina officiella OS-kläder – och det ser mer eller mindre ut som att idrottarna står invirade i varsin rysk flagga.

”Titta där! De ryska OS-kläderna ser ut som en gigantisk rysk flagga. Just det, den flagga som väl skulle förbjuden i detta OS?”, konstaterar New York Times-journalisten Tariq Panja på Twitter.

Erkänner själva

Stanislav Pozdnjakov, ordförande i Rysslands olympiska kommitté, gör heller ingen hemlighet av att kläderna är inspirerade av just den ryska flaggan.

– De lämnar ju inte så mycket åt fantasin. Självklart ser man flaggan i våra kläder, säger han.

”Inget regelbrott”

Den internationella nyhetsbyrån AP har varit i kontakt med IOK som hälsar att de ryska kläderna inte bryter mot några regler. Detta alltså trots att IOK tidigare varit tydliga med att Ryssland bara får delta i OS under neutral flagg samt att deras nationalsång inte får spelas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN