”Lägger kriget bakom mig när jag är här”

Publicerad 2017-08-13

LONDON. Under fem år har Syrien plågats av ett sönderslitande krig.

Och samtidigt som Majd Eddin Ghazals land faller sönder försöker han bli bäst i världen i höjdhopp.

– Det är en mycket stor utmaning, säger han.

Majd Eddin Ghazal släntrar ner i den mixade zonen efter höjdkvalet där hans felfria rad över 2,29 räckt till final.

När han stannar till vid Sportbladet är han lite stressad. Orden kommer snabbt och helst vill Majd Eddin Ghazal nog mest vila, äta och ladda för VM-finalen i höjdhopp.

Men han inser också att frågorna kommer att komma. Hur är det möjligt att vara en av världens absolut bästa friidrottare när man har sin träningsbas och liv i Syriens huvudstad Damaskus?

”Syriska folket pushar”

Svaret kommer till och med innan frågan har ställts.

– Ja, jag bor i Damaskus och tränar där. Det kommer att bli bra i Damaskus igen, säger han.

Kriget har inte kommit till Damaskus på allvar, men Syrien är fortfarande ett land i sönderfall. 330 000 personer beräknas ha dött som en direkt följd av stridigheterna.

Men Ghazal är tydlig, nu är han på VM och då är det allt som betyder något.

– Jag lägger kriget och allt sådant bakom mig när jag är här. Allt handlar om finalen. Det syriska folket pushar mig och ger mig energi, säger han innan han tackar och går.

Men inför VM berättade Ghazal mer utförligt om utmaningarna han står inför – som alla hans motståndare i London inte behöver bekymra sig om. Som att han inte har tillgång till något stöd i form av fysioterapeuter, läkare eller andra funktioner som en elitidrottare omger sig med. Som resemardrömmen.

– Jag har blivit en expert på ambassader. Var de finns, vilka adresser de ligger på, när de är öppna och vilka dokument jag behöver ha med mig för visum. Jag har blivit en administrativ expert.

”Är extremt hårt”

Sommarsäsongen har räddats av ett sex månader långt Schengen-visum, men när det är över kommer ovissheten tillbaka. Men alla problem bleknar samtidigt i krigets skugga.

– Det dagliga livet i Syrien är extremt hårt. Du kan inte föreställa dig vad vi går igenom på daglig basis. Vi är i en jättekris, det här påverkar också mentaliteten hos idrottarna.

Med 2,36 som personligt rekord kan Ghazal utmana om en medalj i en högkvalitativ höjdtävling. Skulle han lyckas blir han den första idrottaren från Syrien sedan sjukamperskan Ghada Shouaa som tog guld i Göteborg 1995 och brons i Sevilla 1999.

– Jag förväntar mig en skräll, säger han.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.