Flinck: Sämsta 20 minuterna jag sett Sverige göra

SPLIT. Starten var nog de sämsta 20 minuterna jag sett ett svenskt landslag göra.

Matchen var den sämsta under Kristján Andréssons regim.

Nu står Sverige med ena benet ute ur EM.

Handboll

Mardrömsstart.

Chocköppning.

Kollektiv kollaps.

Välj själva.

Inledningen var nog de sämsta 20 minuterna jag sett ett svenskt landslag göra och resultatet var skoningslöst: 5–14.

Okej, Sverige har haft ett par genomklappningar mot Polen i EM under 10-talet men då hade polackerna ett bättre lag än det här isländska.

För vi ska veta ingångsvärdena här:

Sverige kom från en VM-succé där man pressade Frankrike i kvartsfinalen och sågs här som en outsider till spelet om medaljerna. Man har fått ett år till tillsammans, saknar visserligen Andreas Nilsson men har fått tillbaka Johan Jakobsson.

Island har visserligen varit starka i premiärer förr men det här har varit ett landslag på dekis. Man tog sig till EM med ett nödrop som bästa trea och kördes över av Tyskland två gånger om i förra veckan.

Island har allmänt tippats jumbo i gruppen och det här var en premiär som Sverige skulle springa hem.

Det återstår att se om vi alla underskattat Island men tills dess: det här var under all kritik, Sverige, trots en hedersam avslutning.

Allt som bortblåst

I VM var ingredienserna i succéreceptet starkt målvakts- och försvarsspel, kontringar och massor av kantmål.

Allt det där var som bortblåst de första 20 minuterna i EM-premiären.

Olafur Gudmundsson lekte med klubbkompisen Albin Lagergren, storstjärnan Arnor Palmarsson gjorde som han ville i mitten och det svenska försvaret var lamslaget. Man drog knappt på sig några frikast ens och längst bak stod inte Andreas Palicka för några bonusräddningar.

Framåt tog sig Sverige faktiskt till bra lägen men där stod Björgin Pall Gustavsson och spikade igen som han kan göra ibland (när han inte är medioker).

Gustavsson växte ut till ett enormt spöke för de svenska spelarna och efter en stund sköt stressade svenskar flera meter utanför eller över.

Mikael Appelgren kom in efter 13 minuter, spelade upp sig och släppte bara in ett mål sista tio minuterna före paus.

Han och Jim Gottfridsson var de enda som kom från första halvlek med någon heder i behåll.

Det går inte...

Island gick i från till 21–11 efter 40 minuter och om inte matchen var körd efter 20 minuter så kändes den som det nu. Men Sverige krigade sig tillbaka, fast närmare än två mål (i slutsekunden) kom man inte. Det går inte att ge motståndarna ett handicap på nio mål på de första 20 minuterna.

Sveriges hedrande avslutning ska förstås kopplas till att Island tappade lite fokus när man hade ”säkrat” segern. Det är två kommunicerande kärl det där.

De 29 insläppta målen två gånger om mot Ungern var tydligen ingen tillfällighet, även om det stannade vid 26 mål i baken mot Island (dock 15 i första halvlek). Det som oroar är att Sverige inte verkar ha några alternativ bakåt. Eller Kristján Andrésson verkar inte tycka det i alla fall.

Trots att försvaret läckte som ett såll kom till exempel inte Philip Henningsson, som är med i EM som försvarsspelare, in. Man har uppenbarligen inte trimmat in något alternativ till 6–0-försvaret när det ser ut så här.

Okej, Max Darj som vänstertvåa i andra halvlek var väl ett rätt lyckat drag. Men då får man två byten anfall/försvar och det vill Andrésson egentligen inte ha.

– Planen är ett byte anfall/försvar. Vi tror att det är framtidens handboll för oss; att vi kan hantera försvarsspelet med de här försvarsspelarna och ställa om i snabba kontringar. I dag misslyckades vi, säger Andrésson.

Krävs minst en seger

Det här var förstås Sveriges sämsta match totalt under Andréssons tid som förbundskapten och den kan bli mycket kostsam.

För ska vi vara ärliga står Sverige med ena benet utanför EM just nu.

Nu krävs det förmodligen minst en seger mot Serbien för att Sverige inte ska missa mellanrundan i ett EM för första gången sedan 2010 (som är enda gången man gjort det). Och ska Sverige, om vi förutsätter att Kroatien går rent, avancera vidare med poäng till mellanrundan för att ha en chans på en semifinal så behöver Serbien dessutom slå Island.

***

Tungt, troligt avbräck för Kroatien: Domagoj Duvnjak, just tillbaka från långtidsskada, bars av planen efter 50 minuter mot Serbien. Det pratas om en vadbristning och hans EM kan redan vara över.

***

Norge var sekunder från att ta poäng mot Frankrike i reprisen på VM-finalen trots bara sju målvaktsräddningar: 31–32 (17–15).