”Synd att man inte tänker på simmarna”

Uppdaterad 2020-01-16 | Publicerad 2018-07-30

Amerikanska tv-bolag kör över simmarnas önskningar och flyttar OS-finalerna 2020 till morgonen.

Sarah Sjöström vägrar låta det kontroversiella beslutet störa hennes guldjakt.

– De kan inte störa mig, säger hon.

Simmästerskap har sin givna ordning. På morgonen går försöken, på kvällen finalerna. För medaljkandidaterna ligger utmaningen således i att simma stabilt under det första passet för att kraftansamla under dagen och vara på topp kvällstid.

Men OS är annorlunda. När mängder av sporter pockar på uppmärksamhet har simningen av hävd anpassats efter tv-publiken i USA, så att de kunnat följa exempelvis Michael Phelps på bästa sändningstid. De amerikanska tv-jättarna har betalat uppåt 70 miljarder kronor för rättigheterna till alla OS fram till 2032 och med sådana pengar i rullning spelar det mindre roll vad klockan visar för de aktiva på tävlingsorten.

Har simmat en enda morgonfinal

I Rio de Janeiro 2014 låg OS-finalerna framåt midnatt. Det hindrade inte Sarah Sjöström från att simma tidernas snabbaste lopp på 100 meter fjäril när hon vann guldet på 55,48. I Tokyo 2020 blir hela schemat omkastat så att finalerna med största sannolikhet simmas på morgonen.

– Det är lite pusslande kvar att lösa men från vår sida är det inga problem, sa IOK:s sportchef Kit McConnell till insidethegames.biz när nyheten presenterades.

Sarah Sjöström var fjorton år gammal då hon simmade livets hittills enda morgonfinal. I medleylagkappen i OS i Peking var hon bara någon tiondel från sitt personliga rekord på ryggsträckan, 1.02,63, vilket tydde på att hon kunde anpassa sig till rådande omständigheter.

Den förmågan säger hon sig ha kvar, när hon blivit 24 år och världens bästa simmare. På fredag tar svenskan sina första simtag i EM i Glasgow och om två år hoppas hon vara i liknande toppform när de olympiska spelen inleds i Japan.

– De kan säga att vi ska simma klockan fem på morgonen. Okej, kommer jag svara. Jag kommer alltid att kunna simma fort, säger Sjöström.

”Brukar ha svårt att sova”

Hur reagerade du på nyheten om de tidiga finalerna?

– När man förhoppningsvis kommer till sitt fjärde OS är man van vid att tävlingstiderna inte är optimala. Jag har simmat alla möjliga tider på dygnet så jag blev inte förvånad. Det blev ingen simmare. Men det är synd att man inte tänker på simmarnas och åskådarnas bästa. Det är bara amerikansk tv som gäller.

Du brukar ändå simma både morgon och kväll, så vad måste du göra annorlunda när de viktigaste loppen kommer tidigt på dagen?

– Jag får gå upp lite tidigare för att riktigt komma igång. Men fördelen är att jag får lång tid på mig att varva ner. Jag brukar ha svårt att sova, särskilt om det har gått bra, men nu har jag hela dagen på mig att lugna ner mig.

Är du morgontrött?

– Nej, jag har inga problem med att ta mig upp. Är jag i bra form kan jag simma snabbt när som helst på dygnet. De kan inte störa mig.