Landslagsbacken om det svåra mötet: ”Vi får försöka stoppa henne”

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Svenska damlandslaget är en oavgjord match från VM i Frankrike.

Danmark med Europas bästa spelare Pernille Harder är hindret som kvarstår.

Landslagsbacken Magdalena Eriksson vet att Sverige måste stoppa den danska stjärnan, som är hennes partner.

– Hon är spindeln i nätet i deras anfallsspel, säger "Magda" Eriksson.

Dagen efter segern mot Ukraina (3-0) genomförde damlandslaget en återhämtningsträning på Kamratgården utanför Göteborg.

Det var glada miner, men också fokuserade tankar.

VM-kvalets största utmaning väntar.

Danmark borta på tisdag kommer att ställa stora krav på det svenska försvarsspelet.

– Vi kommer att ställas på andra typer av prov än vad vi har gjort hittills. Vi kommer behöva fokusera mer på vårt försvarsspel och sätta det. Men det känner jag mig ganska trygg i, säger Magdalena Eriksson, 24.

Oroar inte

Då Sverige aldrig spelade mot Danmark i första matchen, på grund av deras spelarstrejk, blir den här matchen spelmässigt den mest utmanande i kvalet.

Men det oroar inte landslagsbacken.

– Är det någonting som vi kan i Sverige är det hur vi ska spela försvarsspel. Det har vi en historia av, det är vad vi blivit utbildade till. Är det någonting vi kan är det att ligga kompakt, säger "Magda" Eriksson.

Senast Sverige mötte Danmark i en tävlingsmatch var i EM-kvalet 2016, då blev det förlust men Sverige var redan klart för EM vilket kan ha påverkat utgången.

– Vi vet vilka styrkor Danmark har, vi känner till flera av deras spelare. Jag tycker att de har en frontfyra som är väldigt bra. De har flera individuellt skickliga spelare, de har bolltrygga spelare över hela planen och ett bra passningsspel. Men sett till backlinjen och målvakt tycker jag att vi har ett starkare lag.

Är ett hot i det mesta

Det kommer att bli en speciell match för henne personligen. Danmarks största stjärna Pernille Harder är hennes partner.

Magdalena Eriksson vill dock inte lägga något fokus på det och känslorna kring det laddade mötet, poängterar hon inför intervjun.

Men fotbollsspelaren Pernille Harder talar hon gärna om och hur viktigt det är för svensk del att hindra den danska stjärnan, i går utsedd till Europa bästa 2018, från att få utrymme.

– Pernille är ett hot i det mesta. Hon är spindeln i nätet i deras anfallsspel. I ett etablerat spel måste vi hålla ytan där hon gillar att vara i framför vår backlinje, samtidigt måste vi ha koll när vi anfaller om för hon är en väldigt bra omställningsspelare, säger hon och fortsätter:

– Vi får försöka stoppa henne från att ha bollen så mycket som möjligt. Det är mycket en kollektiv del att screena bort den ytan som hon gillar att vara i. På så sätt är det enklare än om hon skulle stått på en kant, säger hon.

En annan spelare som Sverige får se upp med är Nadia Nadim.

– Henne har jag spelat mot i engelska ligan när hon spelade i Manchester City. Och jag måste säga att hon är en väldigt bra huvudspelare, en bra boxspelare. Henne får vi ta bort som ett hot i boxen när de kommer högre upp i planen. Hon kan skjuta från distans, men jag tycker främst att hon är en boxspelare, säger Magdalena Eriksson.

Landslagsbacken - en av tre i en svensk trebackslinje eller vänsterback i en fyrbackslinje – kommer själv till matchen med ett gott självförtroende.

Har stenkoll på grupperna

Hon balanserade fint mot Ukraina och fick chans att fylla på offensivt. Det slutade med ett mål.

– Det händer inte så ofta. Det viktigaste var att vi spelade bra och gjorde en övertygande insats jämfört med matchen borta mot Ukraina. Det var bra för självförtroendet och det är skönt att få ta med sig det in Danmarksmatchen. Sen är det alltid roligt att göra mål..., säger hon.

Hon har stenkoll på hur läget i de andra grupperna ser ut och vilka lag som kan bli aktuella för ett playoff.

Blir den en direktplats till VM för Sverige då?

– Ja, det blir det.

Publicerad:

LÄS VIDARE