Svenska skräcken: Kan portas från OS

Publicerad 2017-12-06

Under OS i Sotji var Wolfgang Pichler coach i det ryska skidskyttelandslaget.

Och efter IOK:s beslut igår kan Sportbladet avslöja att det råder stor osäkerhet om den numera svenske skidskytteförbundskaptenen tillåts vara med på OS.

– Jag kommer slåss för min rätt, jag är helt ren. Det är en skandal, säger Pichler.

I går kom beslutet som en hel idrottsvärld har väntat på. IOK:s exekutiva kommitté beslutade att stänga av den ryska olympiska kommittén och i stället enbart låta aktiva som uppfyller vissa krav delta under neutral flagg, OAR.

De här individuella prövningarna, som framför allt syftar till att visa ett oklanderligt dopningsförflutet, ska göras av en oberoende panel.

I skrivningen från IOK står att det även gäller för tränare och läkare.

”Ingen tränare eller doktor vars idrottare har begått ett antidopningsbrott kan inkluderas på inbjudningslistan”, står det att läsa.

Coachade tre avstängda

Ingenstans står att läsa om det här gäller även tränare som avser att jobba för andra landslag än det neutralt ryska.

Det här skulle kunna komma att skapa ett kaos för det svenska skidskyttelandslaget som leds av Wolfgang Pichler.

Mellan 2011 och 2014 tränade Wolfgang Pichler det ryska skidskyttelandslaget där flera stjärnor i efterhand pekats ut som dopade.

Tre av de landslagsaktiva han var med och tränade, Olga Zajtseva, Olga Viluhkina och Jana Romanova, är redan avstängda på livstid från OS efter granskningar av den så kallade Oswaldkommissionen. Enligt vittnesmål från visselblåsaren Grigorij Rodjtenkov, som DN tagit del av, var Zajtseva en av de idrottare som skyddades mest under OS. Det ska ha gått så långt att reservurinet tog slut för hennes prover byttes ut så många gånger.

”Som på film”

Då förnekade Wolfgang Pichler all inblandning och vetskap.

– Jag kan inte fatta det här, det är som en film, som en dröm, men i Ryssland är allt möjligt. Jag gjorde allt jag kunde för att se till att de inte var dopade, sa tysken till tidningen då.

Sedan 2015 är han åter svensk förbundskapten.

Sportbladet ställde frågan till IOK under dagen för att få svar om även tränare som numer bytt landslag kan komma i fråga för en OS-avstängning och fick svaret att man ännu inte har ett klart besked.

– I nuläget kan vi inte svara på hur de här riktlinjerna ska implementeras, svarar en presstalesperson.

Även på SOK råder, enligt Sportbladets uppgifter, stor osäkerhet. Redan i går ska den svenska olympiska kommittén sökt svar hos IOK.

– Vi har ställt samma fråga till IOK, vi har fått beskedet att det kommer riktlinjer under nästa vecka, säger mediechef Lars Markusson.

”Gjort det bakom min rygg”

När Sportbladet når Wolfgang Pichler i Hochfilzen är han också oviss – och arg.

– Jag har ingen aning om vad som händer nu. Men jag kommer slåss för min rätt och mitt namn. Jag kan inte förstå det här, jag är helt ren, säger han.

– Nu får vi invänta vilket beslut som tas och sedan får vi se.

Förstår du att frågor ställs med tanke på att tre aktiva i det ryska laget i Sotji har stängts av på livstid?

– Ja, men jag hoppas de frågar mig så de kan ta ett beslut där jag får förklara. De har gjort allt det här bakom min rygg, första gången jag hörde om det var när (visselblåsaren) Grigorij Rodjtenkov berättade.

– Jag gjorde mitt bästa och jag är 100 procent ren. Det står jag för och det fajtas jag för. Skulle jag stängas av kommer jag ta det till CAS (idrottens skiljedomstol) och slåss för mitt namn. Det kan jag lova dig.

Så här långt in på säsongen har det svenska skidskyttelandslaget öppnat lovande. Fredrik Lindström var femma och sjua under helgens tävlingar och Mona Brorson har en sjätteplats på distans. Dessutom anses det svenska damstafettlaget vara en outsidermöjlighet till medalj på OS.

Ingen skidskytt är officiellt uttagen till OS ännu.