Saltar tre gånger: ”Snön är som Bregott”

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:

SEEFELD. I tolv grader och stekande sol ska Calle Halfvarsson jaga VM-medalj.

För att undvika kaotiska scener i morgon har arrangörerna testat att salta snön tre gånger.

– Snön är ungefär som att man hade låtit Bregott stå framme två timmar en söndagsmorgon, säger Johan Olsson.

Vissa lopp går i sol och plusgrader, andra i skugga och minus. Det är åkarna vana vid.

Men det som gör herrarnas 15 kilometer klassiskt i morgon så sällsynt är att VM-banan innehåller båda delarna. Loppet kan delas upp i fyra rundor där den första och tredje går i gassande sol och temperaturer en bra bit över tio grader. Den andra och fjärde sträckan är i skugga och hårda spår.

Varma skidor i skuggan

Föret kommer tvinga åkarna till tuffa så kallade materialval. Inte bara i frågan om valla utan vilken hårdhet man väljer på skidorna.

– I går var det riktigt blötföre, riktigt slaskigt. Men på skuggsidan är det hårda spår. Så man får vara beredd på att antingen ha bra skidor där det är riktigt blött och få det tyngre på skuggsidan eller tvärtom, säger Jens Burman.

För att förbereda åkarna på de speciella förutsättningarna var den tidigare Johan Olsson, nu herrtränare i landslaget, ute i två och en halv timme under måndagen. Han studerade ingående hur solen värmde vissa partier genom grenverken och smälte snön där.

– Man kommer in med varma skidor i skuggan. Det kommer bli väldigt mycket strategi, i stort sett en handlingsplan man behöver skriva upp innan loppet. Det svåra blir att komma ihåg den säger han.

1 av 3 | Foto: ANDREAS BARDELL

”Vi måste ha stenkoll”

Hur stor är skillnaden på snön mellan de olika partierna?

– I går var snön på den kalla sidan ganska blank, isig och torr. Ganska hård. Men på den varma sidan är det ungefär som att man hade låtit Bregott stå framme två timmar en söndagsmorgon.

För att undvika oreda och råda bot på smörsnön har arrangörerna i dag testat att salta en backe som inte ligger på själva tävlingsområdet, men strax intill. Tre gånger har saltet kastats ut – klockan elva, tolv och ett – och resultatet ska utvärderas under eftermiddagen. Ibland leder sådan preparering till att snön pacckas och blir hårdare – andra gånger gör den bara läget värre.

På lagledarmötet i kväll fattas det slutliga beslutet om snön på den soliga sidan ska saltas i morgon.

– Det måste vi ha stenkoll på, säger Johan Olsson.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019 

Publicerad:

LÄS VIDARE