”Hon är den enda som tycker det är en bra idé”

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

När Marcus Hellner bestämde sig för att lägga av fick han svara upp mot övertalningsförsök från både landslagschef och sin egen fru.

Stöd fick han hitta hos äldsta dottern Tuva.

– Hon är den enda som tycker det här är en bra idé, säger han.

Det har gått ett halvt dygn sedan nyheten om att trefaldiga OS-guldmedaljören och VM-medaljören i sprint från 2011, Marcus Hellner, lägger av när vi träffas för en intervju på en av skidförbundets sponsorer i Stockholm.

Hellner sätter sig dock ner i soffgruppen i en vit t-shirt helt utan sponsorlogotyper, den världen är bakom honom nu. Det går till och med bra att ta i hand utan att vara rädd för sjukdomar och tid har han gott om då planet till Kiruna inte går förrän senare på dagen.

”Kändes som jag var ostoppbar”

Ex-skidåkaren Marcus Hellner är glad över alla reaktioner som varit efter nyheten.

– Jag visste inte hur många som skulle bry sig, men det är många som har hört av sig. Det känns kul, det är många som kommer ihåg det man gjort i karriären, säger han.

En av de han pratat med är Johan Olsson som är ett år in på sitt skidpensionärsliv. Men några tips bjöds det inte på redan nu.

– Haha, nej vi pratade inte så mycket om det, men han var peppande och det har jag känt från många håll. Många tror att jag kunnat göra bättre ifrån mig än i år om jag fortsatt och det känner jag själv också. Det är inte kroppen som säger ifrån, det är att jag inte har det rätta drivet.

Foto: Stefan Mattsson
1 av 2 | Foto: Ulf Palm / SKIDOR GÄLLIVARE 2017
Marcus Hellner med dottern i fjol.

Han lyfter fram första segern i världscupen, på hemmaplan i Gällivare, och mästerskapsgulden som bästa minnena från karriären. Framför allt känslan av att vara i absolut toppform.

– Vid några av de här gulden kändes det väldigt bra, det kändes som att jag var ostoppbar under tävlingarna och det är väldigt häftigt. Det är den grymmaste känslan, att vara i bra form och bara kunna köra på.

Jag läste att landslagschef Rikard Grip försökt övertala dig, var han nära att lyckas?

– Nej det var han inte, det är några som har försökt och jag har också tänkt på om det finns ett speciellt upplägg där jag kan fortsätta, men det här är beslutet jag tagit.

Ja, på tal om övertalningsförsök. Det lät på dig som att din fru Anna försökt övertala dig, var det så?

– Ja, det är mest hon som försökt få mig att köra något år till.

”Går inte att tvinga sig”

Hur kommer det sig?

– Haha, jag vet inte riktigt, det är ju en tuff situation när jag är borta väldigt mycket men hon stöttar mig väldigt mycket i det. Hon tycker det är kul och är intresserad och sitter hemma och hoppas och gör det hon kan för att det ska fungera bra. Jag tror hon varit inställd på ett par år till, men det går inte att tvinga sig har jag försökt säga till henne – även om hon inte alltid lyssnar.

– Nu har mycket handlat om min skidåkning, det ska bli skönt att ta ett steg åt sidan där allt inte behöver handla om det jag gör.

Foto: Instagram
När han gick ut med beskedet fanns en bild på döttrarna med.

Men Marcus Hellner har i alla fall stöttning från ett håll i sitt beslut. Från äldsta dottern, Tuva, fyra år.

– Ja, hon förstår nog lite grann. Jag har försökt att säga att nu ska pappa inte åka bort lika mycket och hon är väl den enda som tycker det är en bra idé, skrattar Hellner.

Du är 32 år och ska börja ett nytt kapitel i livet, vad ska du göra?

– Just nu vet jag inte, och så har jag velat ha det. Det känns inspirerande att inte ha en plan utan först bara ha semester.

Googlar man snabbt på Marcus Hellners eget bolag ser man att det 2017 har tillgångar på drygt 15 miljoner. Men han har inte tänkt att sluta jobba helt framöver.

– Nej jag har inte tänkt på det på det sättet, men jag har haft det bra och fått bra möjligheter genom sponsorer och så, det är jag väldigt glad över.

– Men jag är lite rastlös av mig, jag vill ha något att syssla med och engagera mig i. Jag trivs inte med att inte göra någonting – och det vet jag inte om jag klarat ekonomiskt heller.

Nobbar expertjobb

Per Elofsson, Mathias Fredriksson och Anders Södergren har alla blivit tv-experter, står du på tur?

– Nej, jag vet inte. Man ska aldrig säga aldrig men nu ska det bli skönt att ta ett steg åt sidan från det mediala. Jag behöver distans från sporten.

Vad ska du då göra din första semester-sommar?

– Jag vet inte, vad gör man? Det är en väldigt konstig känsla att veta att juli är helt fri från träning. Det har jag aldrig varit med om. Det kommer att bli speciellt, det blir nog inte helt enkelt att bara kapa det.

Publicerad:

LÄS VIDARE