Här isoleras de svenska skidåkarna

Stor insats för att undvika karantänsregler under VM

Publicerad:
Uppdaterad:
Linn Svahn och resten av landslaget kliver in i isolering.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Linn Svahn och resten av landslaget kliver in i isolering.

SPORTBLADET

ULRICEHAMN. Svenska skidlandslaget gör en stor insats för att undvika stränga karantänsregler vid covidfall under VM.

Åkarna delas in i mindre grupper och isoleringen inleds här i Ulricehamn.

– Vår förhoppning är att med den här modellen begränsa antalet som hamnar i karantän, säger läkaren Per ”Pliggen” Andersson.

Mörkret har fallit över skidstadion i Ulricehamn. Hotell Lassalyckan är omringat av ett staket som avskärmar området. Inne i hotellet bor åkarna som representerar Sverige i världscupens sprinttävlingar i helgen. Hotellets lokaler är generösa, men åkarna får inte röra sig helt fritt och inte umgås med vem de vill.

De som kör i landslagets dräkt i helgen och som är VM-aktuella äter i en del av matsalen och har rum i samma korridor. De som inte är VM-aktuella och är uttagna i den nationella kvoten (som hemmanation) äter i en annan del av matsalen och har sina rum i andra korridorer.

VM är nästan tre veckor bort, men väldigt nära i åkarnas vardag.

Mindre bubblor i bubblan

När SM avgörs kommande vecka i Borås, knappt fyra mil bort, bor de VM-aktuella åkarna kvar i Ulricehamn. Åkarna flyttar sig endast mellan stadion och hotellet.

– Vi försöker skapa en stor bubbla kring hela laget med alla som är involverade. Aktiva, tränare och vallare, säger skidlandslagets läkare Per "Pliggen" Andersson.

1 av 3 | Foto: Petra Thorén
Här isoleras de svenska åkarna i Ulricehamn

I den stora bubblan skapas också mindre bubblor. Dessa kommer att bestå under uppladdningslägret i Saxnäs och under VM i Oberstdorf i Tyskland.

– Så gjorde vi på Tour de Ski. Då var de fyra vid samma matbord, bodde i samma korridor och åkte i samma bilar, säger landslagschefen Anders Byström.

”Då kan de andra gå fria”

Syftet är att hålla ner varje enskild individs kontaktytor, men också att minska hotet mot medaljhoppen. Om en åkare blir sjuk i covid finns det en förhoppning om att kringgå de tyska karantänsreglerna under VM. Det kan bli lösningen som räddar medaljer.

– Sker det är vi helt i händerna på den loka smittskyddsläkaren som avgör vilka som bedöms vara föremål att gå i karantän. Men genom att skapa interna bubblor kanske inte hela gruppen behöver drabbas. Vår förhoppning är att den här modellen ska begränsa antalet som i så fall hamnar i karantän, säger Per ”Pliggen” Andersson.

– Om en av dem blir smittade kan resten (i de andra bubblorna) gå fria, säger landslagschefen Anders Byström.

Så var exempelvis fallet under Tour de Ski när Linn Svahn fick ett positivt test. I väntan på PCR-svaret, som var negativt, höll sig endast de åkare som var i samma bubbla som Svahn isolerade.

I samband med premiären i Ruka isolerades däremot hela Norges lag i väntan på besked kring tränaren Eirik Myhr Nossum. Men det var efter beslut fattat av den norska landslagsledningen.

VM i längdskidor inleds den 25 februari.

Publicerad:

LÄS VIDARE