Hotet mot AIK-stjärnorna: ”Dö”

Av: Magnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Daniel Anderssons comeback och Johan Esplunds övergång till AIK rörde upp känslor.

Supportrar till deras tidigare klubb Villa Lidköping reagerade kraftigt.

Något som nu slutat i direkta dödshot mot spelarna.

– Jag fick chansen att ta upp min elitsatsning igen och av den anledningen får jag hot, säger Daniel Andersson.

Johan Esplund och Daniel Andersson var hyllade som hjältar och klubbikoner i Villa Lidköping. Johan Esplund var med i det lag som vann SM-guldet på Studenternas i Uppsala och Daniel Andersson vann poängligan i elitserien säsongen 2016/2017 innan han lade skridskorna på hyllan.

När AIK i våras presenterade båda spelarna på en presskonferens blev relationen till Villasupportrarna minst sagt infekterad. Några tog det för långt.

Hatstormen blev så stor att Johan Esplunds sambo gick ut på Facebook och skrev ett längre inlägg några dagar efter övergången. Något Bandypuls berättade om.

Daniel Andersson en av två dödshotade AIK-spelare.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Daniel Andersson en av två dödshotade AIK-spelare.

I samma artikel uttalade sig Villa Lidköpings klubbdirektör Jonas ”Sparris” Johansson om attackerna på spelarna.

– Att man är besviken och upprörd visar att de här två spelarna har betytt väldigt mycket för Villa, men övertramp tar vi fullständigt avstånd från. Ibland är det bra att lugna ner sig innan man skriver saker, sa han.

Hat och hot blir dödshot

Nu har hatet tagit sig till en ny nivå. I samband med Villa Lidköpings hemmapremiär under lördagen har nya hot och hat riktats mot spelarna.

Någon gång under kvällen eller natten efter Villas hemmapremiär har padelbanor, som Daniel Andersson tillsammans med några andra samarbetspartners ansvarar för, utsatts för sabotage och klotter.

Där står det saker som ”Fitta”, ”Hora” och ”Judas”.

Men även direkta dödshot. I samband med spelarnas tröjnummer är ordet ”DÖ” skrivet.

– Jag fick ett sms av en kollega att vi blivit utsatt för klotter. Jag åkte lite ner senare och fick se allt, säger Daniel Andersson till Sportbladet och fortsätter:

– Det här drabbar inte bara oss. Det drabbar även våra sponsorer som främjar hela idrotten i Lidköping, vissa även sponsorer till Villa, och andra samarbetspartners. När jag stod där nere så kom det en barnfamilj som tänkte spela. Jag sa till föräldrarna att ni får läsa först och sen får bestämma om ni vill spela.

– Vi har även fått hjälp av ideella krafter för att bygga de här banorna. Tiden de lagt blir inte förgäves, men nu måste vi göra om allt jobb igen tillsammans med dem.

”Ska inte behöva försvara sin farsa”

Även deras familjer påverkas. Både Johan Esplund och Daniel Andersson bor kvar i staden med sina familjer.

– Mamma och pappa, med mamma som bor här själv när pappa är borta på tjänsteresor... Oavsett hur gammal jag är så berör ju det här dem. Min äldsta dotter är i tonåren och är ute på sociala medier och massa andra appar. Hon ska inte behöva lägga en enda minut för att försvara sin farsa, säger Daniel Andersson.

– Jag slutade spela för tre år sedan. Jag har ingen skyldighet mot någon. Jag fick chansen att ta upp min elitsatsning igen och av den anledningen får jag hot, säger han.

Redan i våras hade Daniel Andersson en dialog med Villa Lidköping om vilka personer som stod för hatet och hoten.

– Villa vet vilka personer det handlar om.

Vad har Villa sagt?

– Att de tar starkt avstånd mot det som händer. Men det har inte hänt något. De kan säga det, men jag har inte sett att de har gjort något mer än så.

Foto: Privat
Klottret som upptäcktes på padelbanan.
Foto: Privat
Könsord och hat blandades med rena dödshot.

Villa satte stopp för duon

I samband med övergången och det faktum att spelarna bor kvar i Lidköping sökte spelarna efter något lag att träna med. Men det satte Villa Lidköping stopp för.

När spelarna hade kommit överens med allsvenska Lidköpings AIK om att få vara med på deras träning hotade Villa med att dra tillbaka klubbarnas samarbetsavtal.

– Då sa vi att vi skippar det, vi vill inte skapa problem för er, säger Daniel Andersson.

I stället hittade spelarna en klubb i division 2 att träna med. Men även där fick de stopp.

– Då hotade deras stora sponsor, som även sponsrar Villa, att dra in sponsorpengen.

– Då ställde jag honom mot väggen. Två dagar senare skickar han ett långt sms där han förklarar han varför han gjorde så. När någon använder sin ställning i samhället på det sättet blir jag tokig.

”Är det som skrämmer mest”

På sociala medier syns även klubbrepresentanter följa, gilla och kommentera uppmuntrande till personer som i tidigare inlägg skrivit saker som att de hoppas att Anderssons och Esplunds ben ska knäckas.

– När lagkaptenen och den kommunikatörsansvarige gör sånt, vad skickar det för signaler? Klubben borde ta avstånd och inte vilja förknippas med personer som håller på så. Redan i april borde de ha tagit kraftig ställning mot dessa personer. Jag känner inte att de har gjort det.

– Det som är mest skrämmande är att de (Villa) vet vad och vilka det här handlar om. Så hade de tagit det på allvar så hade de tagit det vidare till supporterpolisen.

AIK:s klubbchef Johan Segui, tidigare verksam i AIK:s sektioner i fotbollen och ishockeyn, är chockad över att se sådant här inom bandyn.

– Vi pratar bandy, en folksport som är förskonad av tokigheter av det här slaget och det här är två människor som verkat väldigt väl för en klubb och sporten, säger Johan Segui.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Segui, AIK.

– Då det också pågått under en längre tid så måste man ställa sig frågan hur det hela har hanterats av berörda parter? Hur har Villa Lidköping agerat? Vad säger förbundet om dessa maffiafasoner? Hur kan detta fått fortgå?

”Vi tar kraftigt avstånd”

När Sportbladet får tag i Villa Lidköpings ordförande Rogher Selmosson sent på söndagskvällen har han fått ta del av vad som hänt efter klubbens hemmapremiär.

– Vi förstår att Daniel och Johan inte mår bra när sådana här situationer inträffar. Vi gick i våras ut med en skrivning på vår hemsida om att vi inte alls stödjer detta. Och det är likadant här nu, säger han.

Att klubbrepresentanter interagerar på sociala medier med personer som uttryckt hotfullt mot spelarna är inte något Villa Lidköping som klubb står bakom. Man menar att det här är personer de borde ta avstånd från.

– Jo, självklart borde de göra det, säger ordföranden.

– Vi tar kraftigt avstånd från det som hänt nu och det som hände i våras.

Vad har ni vidtagit för åtgärder?

– Vi har haft kontakt med vår säkerhetschef, både den nuvarande och den som var i våras, så de är medvetna om vad som hänt. Vi har också erbjudit hjälp till Daniel och Johan med att gå ut med ett gemensamt avståndstagande mot det här.

Har ni hotat LAIK med att dra tillbaka samarbetsavtalet om de får träna med dem?

– Vi har inte hotat att dra tillbaka någonting.

Ni har inget emot spelarna?

– Absolut inte! Daniel och Johan har gjort väldigt fina insatser för Villa och nu har de valt att fortsätta i en annan förening. Det är fullt upp till dem att göra. Vi vill ägna oss åt att spela bandy.

Publicerad:

LÄS VIDARE