Skidskytte

Tandrevold: ”Stod och grät på inskjutningen”

Av: 

Linn Nordström

SPORTBLADET

Norska skidskyttestjärnan Ingrid Landmark Tandrevold tog sin första världscupsseger i säsongens sista tävling i Östersund.

Nu avslöjar stjärnan dramat som utspelade sig bakom kulisserna.

– Jag fick åka till sjukhuset i Östersund, jag var så otroligt dålig, säger norskan i sin podcast Kant ut.

Det såg ut som att Ingrid Landmark Tandrevold levde i en dröm när hon tog både en tredjeplats och livets första världscupsseger under säsongsavslutningen i Östersund. Men sanningen är att skidskyttestjärnan var mitt i en mardröm. Veckan innan när världscupen kördes i Tjeckiska Nove Mesto fick 24-åringen, som är glutenintolerant, i sig en stor mängd gluten utan att veta om det.

– Det är kris om jag får i mig gluten, jag är diagnostiserad med celiaki och fick extrema smärtor i magen. Jag kunde inte sova eller äta. Jag körde tre lopp i Nove Mesto på bara sportdryck, banan och lite ris. Jag är väldigt skeptisk till mediciner i vanliga fall men nu sa jag bara, ge mig smärtstillande! säger Tandrevold.

– Jag stod och grät på inskjutningen, jag kommer inte att kunna starta kände jag. Det gick överraskande bra men jag hade inte energi att prestera på skyttevallen, säger Tandrevold.

”Fick åka till sjukhuset i Östersund”

Efter Nove Mesto åkte norska skidskyttelandslaget till avslutningshelgen i Östersund. Tandrevold var med i toppen och slogs om både bra placering i totalcupen och om segern i ungdomscupen.

– Det var en väldigt viktig helg för mig men allt blev värre under resan till Östersund, jag testade att äta men det gick inte. Jag var så otroligt dålig. Vi åkte till sjukhuset i Östersund för att kolla så det inte var någon stor infektion i kroppen. Resten av veckan fick jag bara äta mjuk mat, bebismat. Jag stod med en stavmixer och mixade allt, berättar Tandrevold. 

Trots skräckuppladdningen lyckades 24-åringen ta en tredjeplats i sprinten men tappade tjugo placeringar i jaktstarten.

– Det var extremt mycket vind och jag klarade inte av det. Jag hade ju bara ätit puré också. Jag sa i telefon, jag är världens sämsta skidskytt, jag blev slagen av Stina Nilsson. Det var kris.

– Sen var det dags för sista tävlingen, masstarten. Det är en riktigt klassiker, när man har bekymmer som är större än skidskytte så presterar man på tävling. Jag har jobbat så extremt hårt i så många år och sen vinner jag min första tävling när jag är på botten, det är helt sjukt faktiskt, säger skidskyttestjärnan som också bekräftar att magen och kroppen har återhämtat sig.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skidskytte

Stina Nilsson

Skidskytte–VM