Niki Lauda

Mästarens krav: Ta bort alla regler

– Förarna måste ta ansvar för att de inte riskerar livet på varandra och vinner loppet. Punkt slut.

Av: 

Anna Andersson

Niki Lauda, trefaldig mästare i F1
Niki Lauda, trefaldig mästare i F1

SPORTBLADET

Till nästa år kommer en ny regelrevolution till F1. Men Niki Lauda vill göra större förändringar än så.

Han vill ta bort allt som begränsar förarens körning.
– På min tid fanns det inga regler, säger den trefaldige världsmästaren.
– Antingen lämnade man plats eller så visste man att någon kunde dö.

Inför Mexikos GP skärptes reglerna för omkörningar och för hur en förare får försvara sig i samband med en omkörning. Efter loppet stod tre olika förare som trea, Max Verstappen gick i mål som trea, men bestraffades i efterhand och därför stod Sebastian Vettel på prispallen. Något senare tilldelades även han ett straff för sin körning och Daniel Ricciardo fick till slut ta emot priset som trea i loppet - fast han gick i mål som femma.
– Bernie (Ecclestone) och Charlie (Whiting) slog sina kloka huvuden ihop och de frågade mig om vad jag tycker om att man skärper reglerna och jag sa att det är som att skjuta sig själv i foten, säger Niki Lauda till tyska motorsportmagazin.
– Förklara för mig vad regeln egentligen betyder. Ger du den till Vettel, Verstappen och Ricciardo kommer alla att tolka den på olika sätt. Charlie var av en annan åsikt, men vad hände i Mexiko? Jag hade rätt.

Ta bort domare och regler

Ferrari protesterade och saken var inte löst innan säsongen var över och för att undvika att det händer igen vill Niki Lauda som själv vunnit tre VM-titlar ta bort regler för hur förare får försvara sig på banan.
– Vi kan ha domare, men de behöver inte ta några beslut. Man borde nog ta bort dem också, man ska helt enkelt ta bort reglerna för alla tolkar de ändå på olika sätt, säger Mercedes styrelseordförande till tidningen.
– Jag frågade Ricciardo vad som skulle hända om man tar bort reglerna. Han sa: ”Ja, Verstappen.... Vi erfarna förare håller oss till reglerna.” Jämfört med när jag körde är skillnaden att vi inte hade några regler och var tvungna att köra längst ut på kanten av banan. Vi visste att i måste lämna plats, för gjorde vi inte det och bilarna kolliderade kunde någon dö.

Förarnas ansvar

Han fortsätter:
– I dag är det inte nödvändigt att göra det för det står inget träd vid sidan av banan som man kan köra in i. Detta problem kan vi inte lösa med regler för då säger Verstappen direkt att han var tre centimeter före och allt är fel. Regeln måste bort och förarna måste själva ta ansvar för att de inte riskerar livet på varandra och vinner loppet. Punkt slut.
Niki Lauda jämför Max Verstappen med den flerfaldige mästaren Ayrton Senna som under sin tid ofta tog en egen väg för att nå framgång.
– Allt löser sig med tiden. Senna trodde alltid att han kunde göra som han vill, men när majoriteten vill något annat var de inte sena att meddela honom det. När det inte fanns några regler och han blockerade mig tre gånger så svarade jag med samma medicin och då förstod han. Gör vi så blir det racing igen, hävdar Lauda.
- Det ska inte vara några regler, inte från go-kart upp till F1. Annars kan vi glömma allt vad racing heter. Det är min åsikt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Niki Lauda

Formel 1

Motorsport

Sebastian Vettel

Max Verstappen