ZAGREB/STOCKHOLM. Norge vann rysaren - men är utslaget ur EM.

Frankrike levererade och vann mot Kroatien.

Det gör att Sverige nådde semifinal med ett måls marginal.

– Tack! Merci! säger Jim Gottfridsson.

EM-rysaren mellan Sverige och Norge var länge helt jämn - med mindre än tio minuter kvar stod det 24–24. Men efter det tappade Blågult greppet om matchen.

Norge kontrade in 25–24 och sedan blev Jim Gottfridsson utvisad med drygt sex minuter kvar av klockan. Då utökade Norge till 26–24.

Sverige reducerade till 25–26 med ett straffkast - ett viktigt mål med tanke på att Blågult inte fick förlora med fler än tre mål. Det blev stressigt i Norge, som var tvungen att ösa in mål för att kunna nå semifinal.

Dubbelmiss av Tollbring

Blågult hade möjlighet att kvittera med knappt fyra minuter kvar av matchen, men Jerry Tollbring missade straff - och returen. Norge gick fram till 27–25.

– För jävla dåligt. Missar ju nästan allt från kanten, säger Tollbring.

De norska handbollsherrarna var hetlevrade och drog på sig två sena utvisningar, de tvingades spela fyra mot sex i slutskedet. Trots två man mer på banan slarvade Sverige i sina anfall, och höll på att spela bort en möjlighet att nå semifinal.

Det blev kaosartat i slutet när Norge tryckte in 28–25. Segersiffrorna blev dock inte större, vilket gör att Sverige har möjlighet att nå semifinal.

Om Sverige hade förlorat med ett mål mer mot Norge hade Kroatien och Frankrike varit klara för semifinal. Men nu blev det bara tre mål, och efter Frankrikes vinst mot kroaterna blir det en semifinal för Blågult.