Klart: Petter Northug avslutar karriären

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu är det officiellt.

Petter Northug lägger av – och gråter på presskonferens.

– Jag har bestämt mig för att sluta som skidåkare, säger en märkbart rörd norrman på presskonferensen.

12.00 höll Petter Northug, 32, presskonferens om sin framtid. Men redan innan pressträffen inleddes meddelade norska skidförbundet vad de flesta väntat sig: sportens kanske största fixstjärna avslutar skidkarriären efter över 10 år på den allra högsta nivån.

Skälet?

Han känner sig helt enkelt inte bra nog och köper att han inte riktigt platsar i det norska skidlandslaget.

– Jag märker att kroppen inte räcker till längre. Jag orkar inte lägga energi på det längre. Jag saknar för mycket för att kunna leverera på rätt nivå. Det är som att kasta av en ryggsäck.

”Så mycket tankar”

Det var en märkbart rörd Northug som mötte pressen. Vid flera tillfällen brast det för norrmannen som var så ledsen att han inte alltid lyckades få ut några ord.

– Det har varit så mycket tankar. Längdskidåkningen har varit mitt liv i så många år så det har såklart varit tufft, säger Northug.

”Tuffare än jag trodde”

Stundtals var han så skakad att han var tvungen att samla sig i långa stunder för att ens kunna fortsätta sina känslosamma resonemang om avskedet till sporten han älskar. Det här var inte den kaxige rubrikmakaren Northug vi vant oss vid, utan en väldigt lågmäld och tagen 32-åring.

– Det har varit tuffare än jag trodde. Det här har ju varit mitt liv. Jag har kanske inte riktigt förklarat hur mycket jag har offrat och kämpat i unga år för att verkligen bli bäst av alla. Det betyder ju så mycket att det är svårt att ge upp det här. Men det känns också bra.

Enorma meriter

På presskonferensen fick Northug frågor om hur han tror att svenskarna ser på hans beslut att lägga av.

– Det är säkert både och...

Vad händer framöver?

– Det är inte helt spikat än. Jag måste ta reda på vad jag ska göra. Det är viktigt att ta det lugn och låta allt klarna lite efter ett sånt här beslut. För jag vet inte hur jag ska reagera på det här. Men jag ska ta lite tid och fundera på framtiden.

När Northug summerar karriären kan han räkna in 38 individuella segrar i världscupen, 13 VM-guld, 3 VM-silver och 2 OS-guld, 1 OS-silver och 1 OS-brons.

Publicerad:

LÄS VIDARE