Ligan börjar bli gammal – då jublas det

Därför har andelen äldre i SHE fördubblats

Publicerad 2018-10-11

Ola Månsson.

Damligan i handboll börjar bli gammal.

Då jublas det i handbolls-Sverige.

– De stora vinnarna är de unga spelarna, säger Ola Månsson i H65 Höör.

Den svenska damligan i handboll (numera SHE) är 47 år gammal (grundades 1971).

Men den åldrades inte under många, många år.

Spelarnas unga snittålder var länge ett problem.

Många spelare debuterade redan när de var 15–16 år gamla. I kombination med (knä)skador och nästan obefintliga, eller i varje fall mycket skrala, löner trots många timmar i hallen, på gymmet och i bussen slutade de flesta spela redan innan de fyllt 25 år. Då hade de redan spelat åtta-nio säsonger i eliten.

Men nu visar Sportbladets genomgång att spelarna i SHE blivit klart äldre.

Andelen spelare som är 26 år eller äldre har fördubblats de senaste nio åren, från 7 procent säsongen 2009/10 (tidigaste säsongen vi har kunnat ta fram statistik för) till 15 procent innevarande säsong.

Äldre blir förebilder

Det är en utveckling som alla Sportbladet talar med välkomnar.

– Det är väldigt positivt. Fler duktiga spelare håller på längre. Det är viktigt, säger förbundskapten Henrik Signell.

– De stora vinnarna är de unga spelarna. Dels får de förebilder och dels får de inte spela förrän de är bra nog, säger H65 Höörs tränare Ola Månsson som har många år inom elithandbollen på damsidan.

Signell är också inne på förebildsspåret.

– Det är viktigt för yngre spelare att de ser att det går att utvecklas i Sverige och får förebilder i de klubbar de själva spelar i.

Ligan har blivit bättre

Månsson och Signell menar att utvecklingen också är ett tecken på att den svenska ligan blivit bättre i en internationell kontext.

– Där Sävehof var för fem år sedan är tre klubbar i dag: Sävehof, H65 och Skuru. När jag var tränare i Eslöv 2000–04 och vi tog två SM-guld och spelade ytterligare en final mötte vi danska lag på försäsongen. Vi förlorade alla matcher med minst tio mål. När vi nu åker till Danmark och Tyskland på försäsongen med H65 vinner vi fler matcher än vi förlorar, om än inte mot de allra bästa danska lagen. Men en del danska ligalag vill vi inte ens möta för de är inte bra nog, säger Månsson.

Tilläggas ska att den danska ligan har tappat i kvalitet sedan början av 2000-talet.

– Titta på antalet medaljer i mästerskap. Fram till 2010 var de noll. Sedan dess har Sverige tagit två i seniormästerskap, två i u-mästerskap och två i j-mästerskap. Klart att nivån på svensk damhandboll höjts.

Signell:

– Toppen i SHE är både bättre och bredare i år jämfört med i fjol. De senaste åren har flera nykomlingar klarat sig kvar och hävdat sig bra. Det hände aldrig tidigare.

Höjda löner viktigt

Vad är då orsaken till att andelen äldre spelare ökat så mycket i SHE?

Pengarna är en nyckelfaktor. Klubbarna har bättre ekonomi och större resurser i dag.

– Det är stor skillnad på lönerna nu och förr. När jag var i Eslöv hade man kanske 1500 kronor i månaden. I dag kan till exempel (målvakten) Jannike Wiberg hos oss jobba 60 procent. Heltidslöner kan vi inte betala men handbollslönen blir ett bra komplement, säger Månsson.

Klubbar med förhållandevis starka ekonomier har de senaste åren etablerat sig i SHE, som Boden, Kristianstad och Skara. Alla tre klubbar har satsat på utländska importer och då handlar det förstås oftast om etablerade, äldre spelare.

Åldersgräns infördes

För fyra år sedan införde Svenska Handbollförbundet en åldersgräns för seniorspel. Man måste numera vara 17 år för att få spela seniorhandboll.

Den regeln har förstås också haft en effekt.

– Den har varit jättebra men har spelat ut sin roll i SHE nu. Det finns inte några så unga spelare som platsar längre. Topplagen har inte ens några juniorer längre i trupperna, säger Månsson.

Han ser fler orsaker till att SHE blir allt äldre.

– Det har slagits hål på myten att man inte kan fortsätta spela när man har blivit mamma. Det var ingen som gjorde det förut. Nu är det flera som gör det.

Men SHE har en bra bit upp till herrligan. Där är andelen 26-åringar eller äldre dubbelt så stor: 30 procent.