Tina Thörner sextrakasserad

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Tina Thörner och Volkswagens sportchef Kris Nissen.
Foto: MIA CARLSSON, AP
Tina Thörner och Volkswagens sportchef Kris Nissen.

Dakarrallyt inleds med en skandal.

Volkswagens motorsportchef anklagas för sexuella trakasserier - av flera kvinnliga medarbetare.

- Han sa ” Du har väl aldrig haft en riktig karl så du borde känna efter mellan mina ben”, säger kartläsaren Tina Thörner.

I går inleddes Dakarrallyt i Sydamerika med prologen och Volkswagen som vunnit de två senaste säsongerna satsar återigen på en seger.

Men deras motorsportchef Kris Nissen anklagas samtidigt för sexuella trakasserier. I samband med världsfinalen av F3 i Macao ska han ha trakasserat en kvinna och rört hennes bröst, sedan ska Nissen ha attackerat en av Audis medarbetare för att denne inte ville bjuda honom på en öl.

- Detta har pågått en tid och alla tycker att han beter sig illa, men han har varit i en position där han varit svår att nå, säger Tina Thörner till Sportbladet.

”Klarar inte starka kvinnor”

Hon körde själv för VW, men lämnade det tyska teamet för BMW efter 2006.

Anledningen var just dansken Kris Nissen.

- Inga pengar i världen kan få mig att ha en sådan chef. Aldrig mer, även om han lyckats uppnå väldigt goda resultat och gjort mycket för motorsporten. Men han har två sidor, det är som Dr Jekyll och Mr Hyde, säger hon.

Vad hände?

- Han klarar inte av starka kvinnor, han måste hävda sig. Han hade uttalanden och kommentarer som inte är okej.

Vad menar du?

- Allt började väl 2005 då han tog i från mig och Giniel de Villiers vår viktigaste ingenjör en månad innan Dakar skulle starta. Carlos Sainz kom till stallet och han skulle få allt stöd. Så jag ställde Kris mot väggen, här satsade vi på att vinna Dakar och plötsligt så stuvar han om. Då sa han ”att du har väl aldrig haft en riktig karl så du borde känna efter mellan mina ben”. Det är helt sjukt, säger Tina Thörner.

- Sedan sa han något om att ”du som är ett svensk fruntimmer ändå bara kommer att vara följebil åt Sainz”. Efter det så kände jag att det fick vara nog. Jag kan inte jobb under en sådan chef så jag slutade.

Varför pratade du inte med VW om det?

- Nej, jag var tillsammans med Mattias Ekström då och han körde för Audi i DTM och jag visste att jag skulle förstöra för Mattias då. När man planerar ett liv tillsammans med en människa så kan man inte sticka den personen i ryggen så jag tog ett steg tillbaka och skaffade mig ett annat jobb, säger Tina Thörner.

- Men när jag sedan körde med Nasser al Attiyah och han fick ett erbjudande från VW så sa jag åt honom att ta det, men jag kunde inte följa med. Det gick inte. Jag kunde inte jobba för Nissen igen. Hans attityd mot mig var väl ungefär att jag skulle vara tacksam om jag fick sitta i en rallybil igen. Men detta gäller inte bara mig utan flera tjejer som kört för teamet.

Internutredning pågår

Även Jutta Kleinschmidt, som är den enda kvinnan som vunnit Dakarrallyt, har arbetat med Kris Nissen och kritiserar hans metoder:

- Hos Nissan var det rädslan som styrde teamet. Vid flera tillfällen såg jag hur han betedde sig på ett opassande sätt mot medarbetare, framförallt mot kvinnor, säger hon till tyska Focus.

Tina, håller du med Jutta i hennes kritik?

- Ja, man kan väl säga att han har förstört möjligheterna för både Jutta och mig att lyckas med en karriär inom Volkswagen. Vi var väl lite dumstolta och tog inte upp det direkt utan valde att gå vidare. Han sabbade det.

Volkswagen har inlett en internutredning mot Kris Nissen och biltillverkaren vill inte kommentera ärendet.

Publicerad: