Martin Lidberg: ”Svartnar helt till slut”

Publicerad 2018-11-16

Det är på dagen 14 år sedan Martin Lidbergs vän och brottarkollega Mikael Ljungberg tog sitt liv.

En delförklaring tror ex-världsmästaren var svårigheten att hantera livet efter karriären. Nu jobbar Lidberg själv med att guida idrottare in i yrkeslivet.

– De flesta upplever någon form av identitetskris, säger han.

Klockan har tickat på några minuter förbi avtalad tid i lobbyn på ett hotell vid Slussen så vi smyger upp till ett av konferensrummen på andra våningen.

Där står Martin Lidberg och avslutar en föreläsning för ett företag samtidigt som han välkomnar oss. Det här är en del i den yrkesbana som den forna världs- och Europamästaren slagit in på. Han arbetar på rekryterings- och bemanningsföretaget PerformIQ som jobbat specifikt med att hjälpa personer med idrottsbakgrund att hitta ett nytt yrkesliv efter karriären.

Behovet känner han till av egen erfarenhet.

”En chock”

För trots att han själv redan under karriären arbetade i bemanningsbranschen och startade ett eget företag redan innan karriären var över 2007 blev tomheten ändå påtaglig.

– Trots alla förberedelser blev det som en chock. Man sitter inne med så otroligt mycket energi när man är van att träna två gånger om dagen, varje dag när man vaknar har du som mål att bli bäst i världen. När det plötsligt inte finns där är det en otrolig tomhet, säger han.

Själv hamnade han i den märkliga situationen att han nästan blev mer känd efter karriären då han gick och vann Let’s Dance samma år som han lade av. Tystnaden kom inte förrän flera år senare.

– Det dröjde nog tre år, men sedan var det perioden när det var helt tyst. Jag sökte aldrig bekräftelsen så, men rastlösheten och arbetet mot ett mål saknade jag.

I sin nya roll varnar han till viss del för att hoppa runt mellan olika småprojekt och tv-program så som många idrottare gör. Särskilt om man inte har en plan för en långsiktig karriär samtidigt.

– Det är som att släcka bränder, man hamnar i det ekorrhjulet och får små kickar när man hoppar från det ena till det andra. Men bygger man inte något för framtiden så svartnar det helt till slut. Då är du inte i ropet och ingen ringer, det är bara en tidsfråga.

”Gick inte att stoppa honom”

Martin Lidberg har på nära håll fått se den mest tragiska följden av vad en rotlös tillvaro efter idrottskarriären kan vara med och leda till. I dag är det exakt 14 år sedan nära vännen och OS-mästaren Mikael Ljungberg tog livet av sig efter en tids depression.

– Han var brottaren Mikael Ljungberg för alla och sig själv. Han visste inte vem han skulle identifiera sig som efter karriären. Samtidigt hände det saker i hans liv vid sidan av. Hans mamma gick bort med en hjärnblödning och han separerade, allt hände hastigt och han var väldigt familjebunden. När allt det hände var han mycket skörare eftersom hans idrottsliga trygghet var borta, säger Lidberg och fortsätter:

– Hans bror har berättat att när han väl bestämde sig för att sitt liv var han så målmedveten som gammal idrottare att det inte gick att stoppa honom.

”Ett jäkla sug”

Nu jobbar Martin Lidberg bland annat med Mikaela Laurén som försöker hitta en väg ut i arbetslivet efter en lång idrottskarriär.

Var börjar du och Mikaela i ett sådant samarbete?

– När vi sätter oss handlar det i första läget om att idrottaren ska bli sedd, att vara någon som lyssnar och bryr sig för det handlar om en slags separationsångest. Mikaela var lite inne på att fortsätta ändå men det blir bara som konstgjord andning. Man fortsätter till man är så värdelös att man inte vinner en match och tvingas sluta.

– Efter att vi pratat lite frågar vi personen om vad den vill göra. Vissa pushar vi att gå en utbildning, andra hjälper vi bli egna företagare men de allra flesta vill komma till något företag och bli upplärda internt där. Ofta blir företagen vi kontaktar lite smickrade över intresset.

Martin Lidberg trycker på det, även om det kan verka jobbigt och tufft till en början så är idrottare ofta eftertraktade i företagsvärlden.

– Det finns ett jäkla sug från företagen, man ser att de här människorna har rätt mentala egenskaper. Ett driv och vana att jobba mot mål och ofta i lag med andra.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.