Bommarna fällde Modin i Paralympics

Publicerad 2018-03-10

PYEONGCHANG. Uppvärmningen är avklarad.

Efter fem bommar och en sjundeplats i skidskyttesprinten börjar Zebastian Modins Paralympics på allvar.

I medaljjakten på 20 kilometer kommer han för första gången att byta guide under loppet.

– Har man en guide som orkar kan jag också åka lite fortare, säger 23-åringen.

Följ ämnen
Skidskytte

Det gick som Zebastian Modin befarade i Paralympics-premiären.

Svensken bommade fem skott av tio i skidskyttesprinten över 7,5 kilometer för åkare med synnedsättning och slutade sjua. Han var över två minuter bakom segraren Vitalij Lukjanenko, Ukraina, och hade nära en och en halv minut upp till prispallen – men var ändå inte särskilt nedslagen efteråt.

Hans största chanser kommer med start natten till måndag svensk tid då 20 kilometer fritt, utan gevär, avgörs.

– Man är inte superglad när man kör skidskytte, bommar fem skott och är två minuter efter. Men jag är ändå lite positiv. Åkningen var stabil och det finns lite mer att plocka ut, säger han.

"Börjar krävas"

I den första längdskidtävlingen kommer Modin för första gången i tävling att använda sig av två guider.

Johannes Andersson, som körde skidskyttet, får sällskap av den före detta landslagsmannen och sprintspecialisten Robin Bryntesson. Guiderna kommer att lotsa Modin framåt i högt tempo två gånger var.

Zebastian Modin, med guiden Johannes Andersson framför sig i spåret, slutade på sjunde plats i skidskyttesprinten i Paralympics.

Taktiken innebär att guiderna kan byta skidor, får gott om tid att dricka och att de inte riskerar att sinka Modin.

– Jag tycker att det är jättebra och det är också ett bevis för sporten, att det börjar krävas lite för att vara guide. Det kan inte vara vem som helst. Det är därför det har kommit på tal. Vi (Modin och Andersson) har varit lite för nära varandra i kapacitet. När jag har haft en bra dag har det funnits för lite marginal att ta av, säger det svenska medaljhoppet.

Ödmjuk och imponerad

Nytillskottet Robin Bryntesson har känt Modin sedan ett sommarläger i Sollefteå för nära tio år sedan.

När chansen att följa med på resan till Paralympics dök upp i höstas tvekade han inte. På ett sätt började han faktiskt förbereda sig för uppgiften för flera år sedan.

– Jag testade att åka som Zebastian 2014. Man måste nog göra det för att få en känsla för hur grymma de här killarna är. Man blir ödmjuk och imponerad på samma gång. Det kan gå i 50 knyck och svänga skarpt höger. Att ta en sån sväng, det är helt galet, säger Bryntesson.

Bryntesson jämför sitt nya jobb med att vara kartläsare i en rallybil. Med hjälp av en mikrofon och en högtalare på svanken ger guiden sina kommandon till åkaren.

Ju trixigare det blir, desto högre och fortare arbetar munnen.

Det passar den pratglade Bryntesson perfekt.

– Att åka skidor och prata är två saker jag borde kunna. Det hade varit värre om jag skulle skriva fullt på högskoleprovet samtidigt som jag åkte ett lopp, säger han och skrattar.

"Fördelarna överväger"

Johannes Andersson ser flera fördelar med att byta guide.

– Som guide måste man prata hela tiden och troligtvis kan det bli ganska varmt. Då är det viktigt dels att både jag och Robin får chansen att dricka och dels att vi kan byta skidor. Det kan vi tjäna på. När det är varmt kan det bli smutsig snö och då glider skidan sämre ju längre man åker, säger han.

Modin tvekar inte att använda sig av den nya taktiken i ett av karriärens viktigaste lopp.

– Det är klart att det blir en ny erfarenhet men samtidigt känner jag att fördelarna överväger de eventuella nackdelarna, säger han.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.