– Har inte med slalom att göra

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Svenska stjärnorna kritiska: ”Inte rättvist”

Foto: TT

Frida Hansdotter har aldrig varit på pallen i en parallelltävling inför cupdramat.

Nu är hon och andra svenska stjärnor kritiska till att poängen räknas med i slalomcupen.

– Jag tycker inte att parallell har med slalom att göra, säger Hansdotter.

Frida Hansdotter jagar första segern i slalomcupen och leder 99 poäng före Veronica Velez Zuzulova inför morgondagens parallellslalom i Hammarbybacken.

Trots att parallell skiljer sig avsevärt mot vanlig slalom räknas poängen från tävlingen med i såväl slalomcupen som totalen. Något som de svenska åkarna är ifrågasätter.

– Jag tycker inte att den ska vara i slalomcupen. Parallell är så viktig och kul för vår sport så jag tycker att det ska vara en egen cup. Men jag tycker inte att parallell har med slalom att göra, den kan lika gärna vara i storslalomcupen eftersom det är så olika, säger Frida Hansdotter.

Svenskan, som har varit femma som bäst i parallell och petades från lagtävlingen i VM förra året, får stöd av Maria Pietilä Holmner.

– Det är en helt annan gren egentligen. Visst, det kanske är slalomavstånd, men det är en annan start. Det är en person bredvid en och det är annat tempo och andra flaggor så jag tycker att det ska vara separat. Skulle jag bestämma skulle jag ha en egen parallellcup och sätta in tre tävlingar, säger hon.

”Inte rättvist”

André Myhrer har varit trea i en parallellstorslalomtävling den här säsongen och är en av favoriterna i morgondagens tävling. Han tycker inte heller att det nuvarande systemet är rättvist.

– Man kan man ifrågasätta varför 16 personer ska få extra poäng i cupen, men det är inte min grej, det får Fis försöka reda ut. Det är bättre att göra en egen gren av det i stället. Jag har inget emot det just nu, men om jag tycker att det är rättvist, nej inte egentligen.

Myhrer vill, precis som Piteilä Holmner och Hansdotter, att parallelltävlingarna blir en egen cup med fler tävlingar.

– Kollar man runt lite så tror jag att vi skulle kunna få ihop 5-6 ställen och försöka ta skidåkningen närmare städerna och skapa mer intresse för sporten. I dag är det sådan konkurrens så det är viktig att ta sporten närmare publiken.

Den enda av svenskarna som är positiv till att poängen räknas med i slalomcupen är Mattias Hargin.

– Jag tycker att det är skitbra. För oss som slalomåkare är det bara extra roligt med fler tävlingar. Sedan kan man säga att det inte är vanlig slalom men det gör det ännu mer prestigefullt. Annars är det svårt att hitta ett moment där det är lika viktigt så för mig är det bara bra, säger han.

Publicerad: