Flinck: Räknar med fem debutanter i VM

Men räknar bort Westberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

SPORTBLADET

Generationsväxling, skador, babyboom och könskorrigering.

Då räknar jag med fem mästerskapsdebutanter i Henrik Signells trupp till handbolls-VM.

Och en kamp mot klockan för ett par veteraner.

På tisdagen tar Henrik Signell ut truppen till VM i Japan den 30 november till 15 december.

Det är också startskottet på nio intensiva och viktiga månader för landslaget för inom den perioden ska man spela ett VM, ett OS-kval och, förhoppningsvis, ett OS.

OS-kvalplatsen är inte klar ännu. Slutar Sverige topp-sju i VM är den säkrad. Men nästan allt talar för att sjätteplatsen i EM i slutändan kommer att räcka för att nå OS-kvalet. Det där förklarade jag utförligare här, i EM:s slutskede.

Och det var nog tur att Sverige tog en trolig OS-kvalplats på EM för det kommer att bli tufft att nå topp-sju i VM.

På förhand är Sveriges VM ganska lätt att förutspå.

Man kommer att/ska vinna fyra av fem matcher i det inledande gruppspelet och sluta tvåa bakom Ryssland. Gruppen är nämligen en av de lättaste ett svenskt landslag i handboll stött på i mästerskapssammanhang (se nedan).

Därefter väntar en betydligt svårare mellanrunda där jag inte kan se Sverige komma topp-två för att nå en semifinal. Då ska man också veta att den andra halvan av VM-startfältet är ännu tuffare.

Roberts bättre än någonsin

I den där krönikan från EM:s slutskede skrev jag att jag trodde att många i det här laget såg OS i Tokyo som, om inte som en slutpunkt i landslaget, så i alla fall det stora målet.

Det året skulle nämligen hela generationen med Isabelle Gulldén, Sabina Jacobsen, Jamina Roberts, Jenny Alm, Filippa Idéhn, Johanna Westberg och Elin Hallagård fylla 30 eller 31 år.

Jag hade delvis fel om den här generationen och OS.

Alm lade av med handbollen helt i våras och Hallagård tackade för sig i landslaget.

Gulldén fick barn i juli och siktar på VM men är inte tillbaka på planen ännu.

Westberg fick barn i april men där har det tagit ännu längre tid att komma tillbaka.

Jacobsen har problem med knäet och har inte spelat handboll sedan hon fick kasta in handduken till EM-kvalmatcherna i oktober.

Men med Roberts och Idéhn är det inga konstigheter. De spelar VM och Roberts har i höst varit kanske bättre än någonsin.

Till Alms tack och adjö till handbollen och Hallagårds nej till landslaget kan vi lägga Loui Sand, som slutat med handboll på grund av sin könskorrigering, och Johanna Bundsen, som är gravid och därför står över VM.

Ingen Westberg

Därför tvingas Signell ta in en hel drös spelare som antingen är mästerskapsdebutanter eller har begränsad erfarenhet av VM- och EM-spel.

Men om först tittar på veteranerna som har ett frågetecken efter sig så kommer, vad jag hör, Johanna Westberg inte spela VM. Hon är inte nära en comeback och det har snart gått ett år sedan hon spelade handboll.

Men jag tror att både Gulldén och Jacobsen finns med i truppen.

För Gulldéns del handlar det om att komma i så bra form som möjligt inför VM, men också under turneringen för det finns fyra gruppmatcher som kan användas till att få spelmotorn i så gott slag det bara är möjligt inför mellanrundan.

För Jacobsen kan det nog bli en kamp mot klockan för att ens komma i spelbart skick med det där knäet.

Då Japan ligger där det ligger kommer Signell givetvis åka med tre målvakter och det lär också vara nödvändigt att ha minst en extra utespelare med på resan, inte minst med tanke på skadeläget på framför allt Jacobsen.

Därför räknar jag med att Sverige åker med minst 18 spelare (max 16 får skrivas in som vanligt och sedan har man tre byten när som helst under turneringen).

Vi har ett antal spelare som är helt givna: Filippa Idéhn, Olivia Mellegård, Linn Blohm, Anna Lagerquist, Nathalie Hagman, Mathilda Lundström, Jamina Roberts, Mikaela Mässing, Carin Strömberg och Hanna Blomstrand. Och så då Gulldén och Jacobsen.

Det är dussinet fullt.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Tror Bjärrenholt petas

Fortsätter vi lägga pusslet kommer Jessica Ryde och Martina Thörn slåss om andraplatsen i mål bakom Idéhn. Där sitter nog Ryde i förarsätet nu.

Marie Wall kommer att komplettera Mellegård på vänsterkanten. Det är också givet.

Melissa Petrén, som aldrig gjort ett mästerskap, har sett mycket bra ut när hon fått chansen i landslaget och jag är helt övertygad om att hon tar en plats som vänster-/mittnia.

Med tanke på osäkerheten kring Jacobsen kan Blohm och Lagerquist få dra ett stort lass som mittsexor och försvarstreor. Därför kan jag tänka mig att Sävehofs Johanna Forsberg kommer med i truppen.

En plats kvar då och med tanke på hur Signell lyft fram Höörs Emma Lindqvists insatser i den blågula tröjan tror jag att hon kniper den före Alexandra Bjärrenholt, som varit med i alla landskamper sedan EM men inte riktigt tagit chansen.

Lindqvist är användbar som både tvåa och tre i försvaret och Signell körde henne som högernia framåt i EM-kvalet, trots att hon är högerhänt, när Blomstrand inte var tillbaka från sin höftoperation ännu. Med Blomstrand och Lindqvist på högernio kan Signell flytta ut Hagman på kanten igen och då ryker nog Evelina Källhage från EM-kvaltruppen.

Detta ger oss totalt fem mästerskapsdebutanter bland de 18: Ryde, Thörn, Petrén, Forsberg och Lindqvist.

Ytterligare två spelare har bara ett mästerskap bakom sig: Mässing och Lundström som debuterade i EM. Det ger alltså totalt sju debutanter just i VM.

Och Wall hade bara en perifer roll i VM 2015 och EM 2016.

Så det blir mycket nytt och orutinerat i VM-truppen, var så säkra.

Förstasjuan när det drar ihop sig?

Den här, tämligen rutinerade trots allt: Idéhn – Mellegård, Lagerquist, Hagman – Roberts, Gulldén, Blomstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE