Svenska straffhjälten: ”Inte ens straffskytt”

Publicerad 2019-12-06

Hon har avgjort de två senaste VM-finalerna på straff.

Och därmed världens bästa straffskytt?

– Nej, jag är inte någon straffexpert över huvudtaget. Är inte ens straffskytt, säger Amanda Delgado Johansson, 24.

Född på Gran Canaria är Iksu-spelaren den enda innebandyspelaren från Kanarieöarna på världsnivå, förmodligen den enda innebandyspelaren över huvudtaget.

– Det är ingen sport som folk känner till när jag är där på semester. Mina släktingar har ganska dålig koll på vad jag håller på med. Men pappa har koll förstås, och han tycker det är kul, ­säger Amanda Delgado Johansson.

Pappa Delgado är usprungligen från Málaga, den spanska stad där Sverige nu legat på läger inför VM. Det är det närmaste Spanien kommer innebandy-VM, även om landet har ett landslag och kvalade till VM. Men där blev det bara en ­poäng (5–5 mot Österrike) och storstryk 
(1–21 mot Finland och 3–10 mot Ryssland) i de andra match­erna. 

– Men de har ett landslag i alla fall.

Det kunde ha blivit fotboll, ­betydligt populärare i Spanien, för ­henne. Anfallaren gjorde till och med juniorlandskamper för Sverige i 15-årsåldern. Men när det väl gällde var det inne­bandyn som var ­roligast. Det ­tackar svensk innebandy för.

Avgjorde på straff – igen

I VM-finalen 2015 var det den då 20-åriga anfallaren som klev fram och sköt in den avgörande straffen mot Finland. Och två år senare var det dags igen, Delgado Johansson lade­ in straffen som betydde VM-guld för Sverige, det sjätte i rad.

Vad är oddsen på att du avgör på straff nu igen?

– Haha, först ska vi hamna i den situationen. Men jag hoppas att det inte blir så, jag tycker att vi är så pass förberedda att om vi spelar bra i tre perioder så bör vi slå Finland under ordinarie tid. Det ska inte behöva bli så jämnt. Men om det nu ­skulle bli ett nytt straffavgörande så är jag definitivt en av spelarna som vill vara med och lägga en straff.

Har du inga nerver?

– Det är klart att jag var nervös, men jag har lyckats kontrollera det på ett bra sätt. 

Hur många straffvarianter har du?

– Oj, jag tror inte att jag har någon variant över huvud taget? Det är ganska fritt när man lägger en straff i innebandy, det går att göra det på så extremt många olika­ sätt. 

Men hade du bestämt dig för vad du ska göra när du går in på planen för att slå straffarna 2015 och 2017?

– Ja, då har jag absolut bestämt mig, jag tycker det är skönast. Det har att göra med att vi har förberett oss bra, jag vet hur målvakten kommer att agera. 

Så när bestämmer du dig?

– Redan nu egentligen, under lägret ­inför VM har vi lagt mycket fokus på ­detaljer, och sen under själva VM finns det också tid till att kolla och för­bereda sig inför ett sånt tillfälle. Det är inget sista-sekunden beslut.

Räkna med ny rysare

Sverige har nu vunnit de sex ­senaste VM-turneringarna. Men för finländska läsares skull ska det påpekas att de två senaste VM-finalerna har varit extremt jämna. Och någon gång ska det ju vara Finlands tur. 

Eller?

– Vi möter Finland en–tre gånger­ per år, och oftast vinner vi ganska klart i de här turneringarna. Men de har någon förmåga att spara ­allting till en eventuell VM-final där de har presterat max. Så jag tror absolut att det kommer att bli jämnt, det kommer inte att vara ­någon skillnad mot tidigare VM-­finaler.

Spelar med finska systrar

I klubblaget Iksu tampas hon dagligen med världens bästa innebandyspelare, de finska tvillingsystrarna Veera och Oona. 

Hur stoppar ni dem i VM?

– Ja du, det är en bra fråga … Jag tycker att de är hur bra som helst. Men som med alla spelare, vi får ligga nära dem, se till att de får lite tid på sig och hålla dem ­borta från spelet så mycket som möjligt. Se till att de inte får bollen. Sen kommer de alltid att prestera, men vi ska försöka vara bättre i de avgörande lägena.

Följ ämnen i artikeln