Rallycross-kejsaren tillbaka – i nya kläder

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Kristoffersson är tillbaka i VM i rallycross.
Foto: Niklas Nilsson
Johan Kristoffersson är tillbaka i VM i rallycross.

Han lämnade VM i rallycross som dubbel mästare i ett fabriksteam.

Nu är han tillbaka.

Med helt andra förutsättningar – men med siktet inställt på ännu en titel.

– Det är målet, säger Johan Kristoffersson.

När VW lämnade VM i rallycross hade svensken dominerat mästerskapet i två säsonger. Plötsligt fick han se sig om efter nya utmaningar och valde att tävla i banracing och i rally.

Någonstans blev dock längtan tillbaka till rallycrossen för stort och nu är Johan Kristoffersson tillbaka. Tillsammans med sitt privatteam, där han själv kör lastbilen till tävlingarna, mekar och är omgiven av sitt kompisgäng.

– De känns som om vi plockat ut godbitarna till den här säsongen. Vi är en familj, vi är tillbaka där vårt team kommer i från. Detta är de killarna som arbetat i familjeteamet och som jag jobbade med innan jag kom till VW. Det är kul att få ta med dem ut på en VM-resa och här får jag en annan roll, jag kör själv grejerna fram och tillbaka till tävlingen, säger Johan Kristoffersson.

– Det har sin charm det med.

Fyra lopp på åtta dagar

Vid sin sida har han även den ingenjör, Richard Brown som han hade när han vann VM 2018 och chefsmekanikern Yari Mitchelini. Han har också tillgång till den data som teamet samlade då och han har med sig erfarenheter från så väl rallycross, som WTCR och rally.

Det är en satsning med ett stort mål – att vinna den VM-titel som Timmy Hansen tog hand om förra säsongen.

– Det känns som om vi har en trygg och skön satsning, Jag har lärt mig mycket av att tävla i så väl rally som banracing och det är de små detaljerna som avgör, säger han.

Årets mästerskap är oerhört komprimerat. Det inleds med fyra deltävlingar på två veckor, totalt handlar det om tio omgångar som ska genomföras fram till mitten av december - om allt går som planerat.

Comeback i VM i rallycross

Säsongen startar med två deltävlingar utan publik i svenska Höljes, för att sedan följas upp med ytterligare två i Finland. Det handlar om sex deltävlingar på fem veckor.

– Det är ett oerhört tajt schema och det gäller att ha en hög lägsta nivå och inte drabbas av några större problem. Det går att ta 120 poäng på åtta dagar här i starten, men det går också att tappa lika mycket, säger Johan Kristoffersson.

– Det blir en utmaning, men det är härligt att äntligen få starta VM-säsongen.

Annas motor - veckans snackisar

Pole position

Lewis Hamilton

Ingen förare i F1-historien har tagit fler pallplatser än britten. Han har 88 segrar och det ör bara en tidsfråga innan han slår Michael Schumachers rekord på 91. Han är på väg mot en sjunde VM-titel. Visst han han en överlägsen bil, men alla år utom ett har han dominerat sin teamkollega. Han är en av tidernas främsta F1-förare.

2) Marco Andretti

Det är mannen med pole position i Indy 500 som avgörs i morgon. Marcus Ericsson startar från position 11 och Felix Rosenqvist från position 14.

– Här krävs det inte en startplats i toppen för att vinna utan det krävs att du är med när racet ska avgöras, säegr Rosenqvist.

3) Timmy Hansen

Den regerande mästaren i rallycross utmanas av bland annat Johan Kristoffersson när säsongen startar i Höljes. I år uteblir publikfesten, men det blir två lopp på lika många dagar.

4) Fabio Quartararo

Fransmannen behåller VM-ledningen i motoGP inför helgens deltävling på Spielberg.

5) F1

Samtliga tio team har skrivit under det nya avtalet om F1 och det gäller fårn och med 2021 till och med 2025.

6) Mattias Ekström

Den tidigare världsmästaren i rallycross och mästaren i DTM gör comeback. Han kör en av JC-Racetekniks Audibilar under tävlingarna i Sverige och Finland som ersättare för lettländaren Janis Baumanis.

7) Peter Ljung

Vetlandas speedwayförare kraschade illa i premiären och drabbades av en hjärnskakning, men en vecka senare gav läkarna honom klartecken att tävla. Nu väntar en helg med vila innan han tävlar mot Masarna på tisdag.

8) Williams

F1-teamet har sålts till ett amerikanskt investmentbolag, Dorilton Capital. Därmed är Williams tid som familjeteam över, men stallet överlever och stannar i F1.

9) Johan Zarco

I söndags kraschade han, i onsdags opererades frakturen i handleden och i morgon tävlar han i motoGP igen. Dock har han en bestraffning vilket ger start från depån.

10) WRC

Japans VM-rally ersätts av en VM-deltävling i Belgien i slutet av november. Det betyder att säsongen startar om i Estland den första helgen i september och fortsätter i Turkiet, Tyskland, Italien och slutligen Belgien. Det ger åtta VM-deltävlingar i år.

Motorstopp

East Sweden Rally

Även nästa deltävling i rally-SM, den 5 september, avgörs utan publik.

Publicerad:

LÄS VIDARE