Skidbasen anklagas för auktoritärt ledarskap

Anders Hansson/TT

Publicerad 2022-06-28

Det stormar kring svenske Fis-basen och miljardären Johan Eliasch.

Processen kring ordförandevalet är anmäld till Idrottens skiljedomstol Cas.

Nu anklagas han också för ett auktoritärt ledarskap, av bland annat Sverige, samtidigt som en maktkamp är på väg att blossa upp.

– Det är väldigt toppstyrt och det finns inte tillräckligt med inflytande, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet.

Följ ämnen
Längdskidor

I slutet av maj blev Johan Eliasch omvald som ordförande i Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) i ytterligare fyra år, efter en stormig omröstning.

Först fick röstningsproceduren avbrytas efter protester mot att det inte gick att rösta nej när Johan Eliasch var ensam kandidat. När sedan röstningen återupptogs lämnade representanter från flera medlemsnationer lokalen.

Eliasch fick 70 ja-röster och 47 röster lades ner.

Röstprocessen har sedan överklagats till Idrottens skiljedomstol (Cas) av tunga skidnationerna Tyskland, Österrike, Schweiz och Kroatien.

Auktoritärt och toppstyrt

Detta är bara en del av en större storm som blossat upp kring Johan Eliasch och hans ledarskap, som beskylls för att vara auktoritärt och toppstyrt.

Kritiken kommer bland annat från Sverige:

– Om man ska leda en medlemsorganisation med så många länder krävs det att man jobbar med förändring, kommunikation och att medlemmarna förstår vad som sker. Att man har dem med sig. Här känner vi inte igen oss i ett sådant arbetssätt, säger Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet.

Hon liknar det vid att Fis senaste året drivits som ett företag. Johan Eliasch har en bakgrund från näringslivet (han är vd för skidföretaget Head).

– Det är väldigt toppstyrt och det finns inte tillräckligt med inflytande. Här gäller det att göra det på ett sätt som gör att man har medlemmarna med sig. Sedan kan man inte hålla med eller alltid tycka lika. Men man behöver känna ett inflytande i processen, säger Karin Mattsson och fortsätter:

– Vi kommer att aktivera oss mer i den här frågan. Vi har också fått veta att Johan Eliasch kommer att inleda en dialog med oss medlemsförbund efter sommaren. Det är vi positiva till.

Rätt röstning

Hon betonar att den svenska kritiken handlar om Johan Eliasch ledarskap och inte hur ordförandevalet var utformat.

– Vi kan inte säga att något fel gjordes eftersom det inte fanns någon motkandidat. Enligt svensk föreningstradition kan man inte rösta nej, säger Karin Mattsson och betonar att Sverige inte står bakom överklagandet till Cas.

Karin Mattsson vill inte avslöja hur Sverige röstade eftersom det var en sluten omröstning.

En maktkamp

Samtidigt finns tecken på en uppblossande maktkamp i Fis, där mycket talar för att Urs Lehmann, ordförande i Schweiz skidförbund, är huvudmotståndaren.

För ett år sedan var han en av motkandidaterna när Johan Eliasch valdes till Fis-ordförande då Gian-Franco Kasper hoppade av på grund av hälsoskäl.

Eftersom Urs Lehmann varit drivande i anmälan till Cas spekuleras det i att han på sikt vill utmana Johan Eliasch.

När svenske Mats Årjes, som sitter i Fis styrelse, får den frågan svarar han diplomatiskt:

– Åtminstone är det väldigt många som tror det.

Johan Eliasch svarar

Johan Eliasch svarar skriftligt på TT:s frågor, som bland annat handlar om att han skulle bedriva ett auktoritärt ledarskap:

”Min dörr är alltid öppen och jag är tillgänglig för alla föreningar och intressenter. Vi skapade till och med arbetsgrupper där förbunden var representerade och vi utbytte åsikter om viktiga framtidsämnen.”

”Samtidigt blev jag vald för ett år sedan för att jag stod för förändring och alla insåg behovet av modernisering. Förändring är aldrig lätt, men det är absolut nödvändigt att leda vår sport in i de kommande åren. Uppgiften är nu att genomföra denna förändring tillsammans.”

Följ ämnen i artikeln