Spelarbasen har varnat spelare i fem år

Publicerad 2017-05-19

Sef kommer börja utbilda yngre fotbollsspelare i matchfixning.

De allsvenska spelarna har varit varnade i flera år.

– Det var bara en tidsfråga innan det skulle hända på den här nivån i Sverige, säger Spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Att AIK-spelaren, som blivit utsatt för matchfixningsförsöket, rapporterade händelsen till sin klubb ligger helt i linje med hur Spelarföreningen - spelarfacket - och Sef (Föreningen Svensk elitfotboll) anser att en spelare ska agera.

Det är den informationen som spelarna fått under informationsträffar med Spelarföreningens och Sef.

Magnus Erlingmark, generalsekreterare i Spelarföreningen, berättar hur de i fyra-fem år tagit och frågan upp vid sina besök i de allsvenska klubbarna och varnat spelarna.

– Det gjorde vi. Då hade det hänt saker i Finland och Norge. Vi försöker prata om det här varje år, berättar han.

Han beklagar att det nu verkar ha kommit till allsvenskan.

– Det är obehagligt, det verkar vara kriminella som försöker ta sig in i fotbollen. Hot och våld kan förekomma och det finns inget bra med det. Så det var bra agerat av spelaren i detta läget att rapportera. Det första är att säga nej och sen att rapportera det, säger Magnus Erlingmark.

Vad är det ni ber spelarna tänka på?

– Att vara vaksam på vem som söker kontakt med dig. Kan vara fans, men det kan vara sådana som håller på med matchfixning och bygger relationer under en lång tid.

Går ner i åldrarna

Sedan i höstas har även Sef intensifierat sitt arbete kring matchfixning.

Anders Wikström, före detta spelare i Gefle och Elfsborg, har i Sef:s regi besökt i stort sett alla klubbar i allsvenskan och superettan.

– Det är ett pågående projekt, säger han.

Sef kommer inom kort också starta upp informationsträffar som riktar sig mot yngre spelare.

– Vi ska gå ner i åldrarna för att förebygga det tidigare. De har ofta lätt att bli påverkade, berättar han.

Hur reagerade du på händelsen kring AIK?

– Man är inte naiv, att riskerna funnits har man vetat om. Jag kanske är lite extra förvånad över att det var i samband med en så hög profilerad match. Det var tråkigt att det hände, men positivt att det kommer upp till ytan och att man ser att fotbollen och samhället tillsammans fördömer det och hjälper spelarna.

”Är vår hobby”

Andreas Johansson, lagkapten i IFK Norrköping, hoppas att torsdagens händelse leder till att klubbarna pratar om ämnet igen.

– Detta är en signal till klubbarna om att lyfta frågan igen, säger han.

Att matchfixningen nått allsvenskan, hur ser du på det?
– Det är klart att det är tråkigt att det förekommer. Att vi spelare kan bli utsatta för sådan här. Vi började med fotbollen för det är vår hobby. Sen har vi haft förmånen att ha det som arbete och tjäna pengar på det. Men att som spelare bli utsatt för hot, som i detta fallet, är väldigt tråkigt.

Har du själv blivit utsatt eller erbjuden pengar?

– Nej.

Har du hört talas om någon som blivit det?

– Ja, men dock inte i allsvenskan.

”Yttre grejer”

Andreas Johansson beklagar också faktum att en fotbollsfest för flera tusentals fans bli inställd.

– Det är bara tråkigt och beklagligt. Jag tänker på IFK-supportrarna, men också på AIK-fansen som tagit ledigt och kanske är på väg till Göteborg för att se bra fotboll mellan stora lag. De har lagt pengar på det här. Det är jättesynd, säger han och påpekar den sportsliga följden:

– Det tråkigt sportsligt att de inte kan spela med den form och de spelare tillgängliga. Hur är det med AIK:s avstängda spelare? Blir de avstängda nästa match eller mot Göteborg? Det är tråkigt om yttre grejer ska påverka vilket manskap lagen ska ha på plan, säger Andreas Johansson.

Enligt Svenska fotbollförbundet blir de två aktuella AIK-spelarna Oscar Linnér och Daniel Sundgren avstängda i matchen mot Djurgården istället, som är nästa match för AIK.