TV-profilen jämförde sitt sista hål med klassisk titelsumpare

Av: Mattias Friberg

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Mattias Friberg
Ola Wenström, som har nio i handikapp i vanlig golf, har precis sparkat ut på första utslaget i finalronden i SM.

LANDSKRONA. SM-debuten gav mersmak och Ola Wenström tror att footgolf kan vara en bra inkörsport till golfen. Efteråt jämförde tv-profilen sitt sista hål med klassiske British Open-sumparen Jean van de Velde.

– Jag var ju inte på väg att vinna för då hade jag varit mer knäckt. Men lite van de Velde var det när man skickar boll efter boll out eller i vatten, säger Wenström.

Ola Wenström slår till bollen en bra bit utanför green. Den rullar sakta och det ser lovande ut.

– Ja, kör då, skriker Wenström.

Och några sekunder rullar bollen snyggt i hål. Tre i för birdie. Wenström knyter nävarna och går för att plocka upp bollen.

Viasats fotbollsprofil är två hål in i sin slutrond på SM i footgolf i Landskrona. Inför nästa hål småsnackar han med sin fru Lotta som följer med på rundan.  

– Nu är jag inne i det. Vad står det i instruktionerna?, säger Wenström.

Vad som än står i instruktionerna blir det ett par på tredje hålet.

Missade hänga med i täten

Wenström låg delad nia, sex slag från medalj, inför slutronden, men han tappar lite för många slag på täten första nio för att hänga med i medaljkampen.

Footgolf är ju inte precis som vanlig golf. SM-banan går i slottsparken i centrala Landskrona och alla har inte koll på vad som händer. Redan på första hålet flyttar några barn på Wenströms spelkamraters bollar efter utslaget. Några hål senare cyklar en man rakt genom banan när det är dags för ett inspel.

Det blir dramatiskt i slutbollarna på både herr- och damsidan. Emilie Andersson blir den första officiella SM-vinnare på damsidan när hon avgör på 18:e hålet. Erik Lundin tar hem den historiska herrtiteln när han gör en birdie på sista hålet och går förbi Joacim Mårtensson.

Dramatisk avslutning

För Ola Wenström blir det också dramatik på slutet. Han sparkar bollen en gång i vattnet när han försöker nå den svårplacerade greenen på sista hålet. Två gånger efter det skjuter han bollen out of bounds.

– Det känns lite onödigt. Jag vet vad jag försökte och tyckte att jag tog rätt beslut, men utförde det fel. Det får bli slutanalysen, säger Wenström.

Fem över par på 18:e hålet gör att Wenström slutar på delad 22:a plats på sammanlagt ett över par. Efteråt säger tv-profilen att han nu vet hur klassiske British Open-sumparen Jean van de Valde kände sig.

– Jag var ju inte på väg att vinna för då hade jag varit mer knäckt. Men lite van de Velde var det när man skickar boll efter boll out eller i vatten. 

Ola Wenström fick ett wildcard till tävlingen och han hade inte spelat footgolf innan inspelningsvarvet i onsdags. Men han säger att det gav mersmak. 

Vad består footgolf mest av, golf eller fotboll?

– Själva utförandet är definitivt mer fotboll. Det blir svårt att vara golfare, men inte kunna skicka iväg en bredsida. Tankesättet är nästan mer taktiskt och strategiskt än golf. Att sig till ytor och platser. Att inte vara för offensiv. Jag blev fotbollsspelare där på slutet.

Vad tror du om footgolfens framtid?

– Sånt här bidrar förstås till att folk får upp ögonen för det. Jag tror att det kan vara ett lättsamt sätt att göra något på en golfbana. Ofta är det lite überseriöst och en tröskel att ta sig dit för många. För att det känns stängt och man känner sig inte välkommen. Om det här kan vara ett sätt att få folk till banor och klubbar, vilket jag tror det kan vara, så de säkert gå till den riktiga golfbanan också. Och vi kan få in fler spelare den vägen. 

Tror Sverige måste maxprestera

Ola Wenström har en vecka till ledigt innan han ska bevaka British Open i golf. Sedan väntar en ny fotbollssäsong med Premier League och Champions League. Och dan före dan måste vi förstås avkräva honom ett tips inför VM-kvartsfinalen mellna Sverige och England.

– Jag tror att det blir knivigt. Men varför ska jag inte göra som Jannes gäng och tro på det? Det är klart vi gör. Men det krävs ännu en maxprestation, lite flyt och förhoppningsvis också lite mästerskapsfrossa för England. Ett mål eller en straff hit eller dit. Så jämnt tror jag det kommer att vara.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN