”Lyckades utföra 50 procent av testerna”

Publicerad 2016-10-28

Stora problem med dopningstester under Rio-OS

Dopningsarbetet kring sommarens OS får stor kritik.

En ny rapport från dopningsorganisationen Wada visar på att 4000 utövare inte testades alls under 2016 innan de tävlade i Rio – och väl där genomfördes 500 färre tester än planerat.

"Allvarliga brister i arbetet", står det i rapporten.

Fokus kring sommarens OS var, redan inför tävlingarna, på dopning.

Totalt stoppades bland annat hela 118 ryska idrottare – däribland ett helt friidrottslandslag – från tävlingarna.

En rapport, från antidopningsbyrån Wada, kommer nu med uppgifter om att över 4000 aktiva inte testades under 2016 – innan de tävlade i OS.

500 för få tester

Väl i Rio så var Wadas mål, enligt den 55 sidor långa rapporten som är gjord av oberoende experter, 5 380 prov – en siffra som aldrig var nära att nås.

Nästan 500 planerade tester förblev ogjorda under sommarspelen och problem med inmatningen av data gjorde att nästan 100 prov blev förkastade.

Bara 50 procent utfördes

Anledningen?

Logistikproblem. Dopningstestarna hittade helt enkelt inte de aktiva.

Rapporten är kritisk till bristen på stöd, utbildning och information som dopningstestarna hade. Ofta var de tvungna att fråga ledare och andra i idrottarnas närhet om var de befann sig.

"Att fråga om namnen på de tävlande de sökte var i bästa fall mycket ineffektivt och äventyrade självklart hela idén med oannonserade tester".

"När det första försöket att hitta en idrottare i sitt rum misslyckades avbröts ofta försöket".

”Faktum är att vi vissa dagar bara lyckades utföra 50 procent, eller färre, av de planerade testerna", står det i rapporten enligt AP.

Cirka 30 procent testades

Enligt rapporten gjordes endast totalt 4 882 tester på 3 237 aktiva – och av dem var bara 450 blodprover. Totalt deltog 11 407 idrottare.

Wada-kommissionären Jonathan Taylor är, trots den höga mängd av ogjorda tester, nöjd.

”Trots problem med bemanningen, begränsade resurser och andra logistiska svårigheter ska de som genomförde programmet, i synnerhet volontärerna, ha en stor eloge för att de skyddade de rena idrottarnas rättigheter”, skriver Taylor.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.