”Jag har inte råd att vara orolig längre”

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Skadekris i Sverige – då får debutanterna chansen

Anna Barthold slutar i landslaget efter EM-kvalet
Foto: TT
Anna Barthold slutar i landslaget efter EM-kvalet

Det råder skadekris i Sverige inför måstematchen i EM-kvalet mot Finland.

Med åtta spelare borta får tre debutanter chansen.

– Jag har inte råd att vara orolig längre, säger förbundskapten Jurgita Kausaite.

Louice Halvarsson, Stefanie Yderström, Danielle Hamilton Carter, Kalis Loyd, Elisabeth Egnell, Josefin Vesterberg, Martina Stålvant och Allis Nyström.

Alla har tvingats tacka nej till EM-kvalet på grund av skador. Nyström och Loyd var inte med senast när Sverige föll mot Spanien i den första kvalmatchen, men hela fem nya spelare tar nu plats i truppen mot Finland och Spanien.

Maria Gültekin och Ulrica Holmqvist har varit med tidigare och får nu chansen tillsammans med debutanterna Elin Ljunggren, Ellen Åström och Nathalie Lindén.

– Det är olyckligt och vi tappar en del viktiga, etablerade spelare, men det är idrott. Vi har fortfarande kunniga spelare som är med och flera unga får komma in, säger förbundskapten Jurgita Kausaite och fortsätter:

– Elin Ljunggren leder sitt lag i nästan alla kategorier och har utvecklas oerhört mycket. Nu får hon en jättebra möjlighet att komma in och lite göra sig själv synlig. Alla får det här, dörren är öppen och nu är det upp till dem att bevisa.

Barthold slutar

Med så pass många viktiga spelare borta, är du orolig?

– Jag har inte råd att vara orolig längre. Jag får inte vara det är fullt fokus på Litauen (träningsmatch), det blir en viktig match för oss att hitta en bra känsla.

Positivt för Kausaite och resten av landslaget är dock att Anna Barthold har valt att tacka ja. Veteranen gör nu sina sista landskamper.

– Vår soldier är med. Det betyder mycket. Kunskap, erfarenhet och ledarskap. Hon vet precis vad som gäller och vad vi behöver göra för att bli bättre. Jag har full förståelse och respekt för att det här blir hennes sista tre landskamper. Det blir lite som Kobe Bryant, hon förtjänar de här.

– Det är två viktiga kvalmatcher mot Finland och Spanien, jag kommer göra allt för att vi ska gå till EM men sedan är det dags för mig att kliva av, säger Barthold själv.

Sverige åker till Litauen med 13 spelare och sedan vidare till Finland med lika många.

Publicerad: