”Nästa stora hot mot idrottens integritet”

IOK-toppen Stefan Holm om hotet mot idrotten, okända skandalen under OS i Rio och planen för sonen Melwin i Sydkorea

Uppdaterad 2019-07-04 | Publicerad 2018-02-20

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Stefan Holm är på OS för att inspirera sin 13-årige son till att bli olympier.

Men framförallt är den 41-årige före detta höjdhopparen här för att förändra organisationen och idrotten till det bättre.

För Sportbladet berättar Holm om IOK-mötet där han sa ifrån, livet som olympisk pamp, hotet mot idrotten och den okända misshandelsskandalen mitt under OS i Rio.

– Den hanterades inom fyra väggar, säger Holm.

Stefan Holm är på plats på OS i Sydkorea om en av representanterna för Internationella olympiska kommitténs aktivas råd. När Sportbladet träffar 41-åringen är han på besök i Sweden Arena för att lyssna på skidcrossherraqrnas presskonferens.

– Jag kom hit redan den 5:e och hade möten i två dagar innan invigningen. Sedan har vi arbetsskift i matsalarna i de två OS-byarna där vi står som representanter och försöker få de aktiva att rösta till de aktivas kommitté och registrera sig på en webbportal vi har för att informera om vad som händer. Däremellan får jag åka runt och se hur mycket idrott jag vill.

Hur mycket arbete är det?

– Det kanske är 70 procent fritid och 30 procent jobb. Det är ganska bra dagar. Faktiskt.

En av Sveriges största talanger

Holm bor också bland kungligheter och övriga ”IOK-pampar” på lyxhotellet Intercontinental mitt i OS-områdets hjärta. För att transportera sig har 41-åringen dessutom tillgång till en privat chaufför tio timmar om dygnet.

Är det ett lyxliv?

– Lyxliv och lyxliv. Det är ett rätt vanligt hotell men jag har det ju bättre än de aktiva har det på många sätt i och med att de bor i en OS-by.

Du har en gäst med dig också.

– Ja, min son fick komma hit en vecka. Det är faktiskt jävligt skönt för oss bägge två. Jag är borta hemifrån 3,5 vecka och så fick han en vecka ledigt från skolan. Han var med mig i Rio också, då var det mer naturligt eftersom det var sommar-OS men han gillar OS-grejen så jag hoppas att det kan väcka lite motivation för att han själv ska vilja vara med en vacker dag också. Det är ju en del i det.

13-årige Melwin är en av Sveriges största höjdhoppstalanger och Stefan Holm säger att tanken mycket riktigt är att sonen också ska finna motivation i OS-upplevelsen.

– Kan jag ge honom de här upplevelserna är det mycket värt och även om han inte skulle ta sig till ett OS så har han fått uppleva det här och se det på nära håll någon gång i livet. Han växer också väldigt mycket av att få vara med och tvingas prata engelska med folk han inte känner och allt det där. Det är en del i hans utveckling, säger Holm och fortsätter:

– När jag var 13 kanske man fick ta bussen från Forshaga in till Karlstad på sportlovet. Han fick åka och se på OS så det är lite skillnad.

Med egen chaufför.

– Jo...

Blir han inte lite bortskämd nu då och kanske får en chock om han kommer hit som aktiv sen?

– Haha, i Rio åkte vi faktiskt bussarna tillsammans med de aktiva väldigt mycket eftersom jag också var där som coach åt Sofie (Skoog). Så då kände jag att då tar vi den delen.

”Nästa stora hot mot idrottens integritet”

Men besöket i Sydkorea handlar inte bara om nöjen för Holm. Svensken har en viktig roll inom IOK och har flera gånger gjort sin röst hörd. Senast i jämställdhetsfrågan där IOK-presidenten Thomas Bach inför spelen också berömde Holm för hans arbete.

– Vi hade en genomgång på sammanträdet här där 17 olika kommittéer presenterade vad de hade gjort sedan vi sågs i höstas och 15 av dem var ledda av män. Det är inte jämställt. De som leddes av kvinnor var aktivas råd och ”women in sport” och det är ju ganska självklart att ”women in sport” leds av en kvinna. Jag tycker att det finns många kvinnor inom IOK som är värda att få en chans och leda en kommitté. Gunilla (Lindberg) är ju ett exempel som leder koordinationskommittén här och har gjort det väldigt bra. Men det här gäller hela idrottsvärlden, det är inget snack om det, men jag tycker det vore bra om IOK kunde föregå med gott exempel.

Vad är det annars för frågor du brinner för i ditt uppdrag inom IOK?

– För oss aktiva handlar det jättemycket om dopningsfrågan och att alla ska tävla på lika villkor. Det har varit väldigt mycket diskussioner om det sedan jag kom in 2013, inte minst om Ryssland så klart, så det är den stora frågan. Det som poppat upp de sista åren är spel på idrott och integriteten där. Läggmatcher och dylikt. Där finns det ju redan en diskussion även i Sverige och inte minst kring fotbollen där. Det är en fråga som växer mer och mer och som många tror är nästa stora hot mot idrottens integritet.

Varför har det kommit upp som en fråga hos er?

– För att sådana saker som har med idrott att göra kommer upp. Jag var med på en workshop förra våren då Interpol var där och informerade kring det. Jag har själv inte upplevt det som aktiv men det har varit mycket prat om det kring lagidrotterna. Så det handlar väl mycket om att det kan bli ett problem. Det har inte varit något snack om att det skett i OS hittills men det som händer i idrottsvärlden händer ju även i OS-världen. Vi är inte fredade på något sätt.

En annan fråga som dominerade samhällsdebatten under det gångna året var problemet med sexuella trakasserier. Även den diskussionen har blivit högaktuell inom IOK:s aktiva råd.

– Det är en sådan fråga som växt sig starkare på senare tid och mycket handlar även där, precis som i frågan om betting, om att informera tror jag. Att göra klart för alla att om du utsätts kan du höra av dig hit så kan de försöka hjälpa dig. Vi har webbportalen vi försöker få folk att ansluta sig till för där finns informationen men sedan vet du själv hur det är när man ansluter sig till något och sen kollar det en gång i halvåret. Men det är ett första steg i alla fall.

”Stort steg att våga anmäla”

I de aktivas webbportal finns kontaktvägar till hjälp och möjlighet att även anonymt slå larm om övergrepp eller påtryckningar. Stefan Holm berättar att det under OS i Rio också uppstod ett allvarligt problem kring en av de aktivas tränare.

– Det var nästan mer en misshandelsfråga än sexuella trakasserier men det var någon ledare i ett verkligt fall mitt under pågående OS i Rio som ändå drogs vidare. Så det förekommer och det finns också kulturella skillnader i världen där som spelar in. I vissa länder är tränaren verkligen den dominerande figuren och så är det väl som tur är inte i Sverige på samma sätt. Så det är väldigt olika. För många är det därför också ett väldigt stort steg att våga kontakta någon och anmäla.

Kom det här aktuella fallet i Rio någonsin ut i offentligheten?

– Nej, jag tror att det hanterades inom fyra väggar. Jag vet inte exakt vad resultatet blev i slutändan men det var i alla fall en diskussion om det väldigt länge.

Du som ändå har insyn rakt in i IOK. Hur stora problem har OS?

– Dopning är ju ett problem som idrottsvärlden har i stort och det finns även i OS. Den stora skillnaden nu mot för 10-20 år sedan är att man sparar alla prover och testar dem igen. Hade man gjort det på 70-talet hade det varit ganska intressanta resultat. Det gör också att det framställs som att det är många fler som är dopade nu än för 20-30 år sedan men med det sagt är det klart att problematiken finns där. Folk försöker alltid hitta genvägar i allt, det gör man även med skatteplanering och med fusk på prov i skolan. Det är inget unikt i idrottsvärlden.

OS i Sydkorea har hittills drabbats av två dopningsfall. En japansk shorttrackåkare testade positivt innan tävlingarna startade och en rysk curlingspelare åkte fast efter den mixade turnering.

– Hela Thomas Bachs presidentskap bygger på att skydda de rena idrottarna och han försöker verkligen men problemet finns där och jag tror inte att man någonsin kommer kunna lösa det till hundra procent, Folk kommer alltid försöka hitta genvägar och fuska. Tyvärr, men så är det.

Stefan Holm behåller trots det sin passion för idrotten och fasta övertygelse om det goda arbete IOK kan göra. Nu återstår samtidigt en vecka med pampliv som 41-åringen hoppas även ska innehålla en hel del ishallsbesök.

– Jag gillar mycket av de klassiska svenska vintersporterna som längdskidåkning, alpint och hockey men jag ska försöka ta mig ner till curlingen också tänkte jag. Vi har ju lite värmländskt intresse där med Niklas Edin. De är i Våxnäshallen ibland och kör fys så man ser dem ju då och då.

Får du övertala sonen då?

– Nej, han hänger på.

Det är du som bestämmer?

– Jag är pappa.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)