Världscupen i längdskidor

Kallas succé – efter det taktiska draget

”Inspirerande att ha definitiv koll”

Av: 

Erik Karlsson

Andreas Käck

SPORTBLADET

TOBLACH/STOCKHOLM. Fem norskor i toppen, men Charlotte Kalla knäckte allihop.

Segerreceptet: Strålande form – och ett taktiskt drag.

– Jag fick höra att jag hade tre sekunder till godo, då var det bara att ösa på in i mål, säger Kalla som all anledning att jubla även när hon tittar i lönekuvertet efter succéstarten på säsongen.

Förra helgen i Davos valde Charlotte Kalla att gå tidigt i det seedade fältet för att få optimala uppvärmningsmöjligheter. Men efter att ha slutat på en blygsam åttondeplats ändrade hon på sitt taktiska upplägg när det var dags för samma distans i Toblach. Som ledare av den totala världscupen får Kalla välja startnummer i den seedade gruppen – och svenskan valde den här gången att gå sist av alla.

– Ja, här finns det bättre möjligheter till uppvärmningsspår jämfört med Davos, och då kände jag att det faktiskt är inspirerande att ha definitiv koll på hur man ligger gentemot de andra, berättar Kalla.

Loppet utvecklades också till en sekundrysare.

Kalla gick ut ett par sekunder långsammare än Ingvild Flugstad Östberg och när sedan den norskan tappade blev det ett tag en duell med Heidi Weng.

Halvvägs ledde Weng med 2,3 sekunder och vid 7,1 kilometer hade försprånget drygats ut till 4,4 sekunder.

”Inget att spara på”

Weng tappade dock i slutet och i stället var det nya norska stjärnskottet Ragnhild Haga som tog ledningen i mål – och som Kalla fick jaga in mot slutspurten.

Då hade hon fördel av sitt sena startnummer.

– Vid den sista tidskontrollen fick jag höra att jag hade tre sekunder till godo. Då visste jag att nu finns det inget att spara på – det är bara att ösa på in i mål, säger Kalla.

Och det gick vägen.

Hon var först i mål – 5,8 sekunder före Haga – och tog därmed sin tredje världscupsseger för säsongen.

– Det satt hårt inne i dag, men jag lyckades gå starkt i slutet och den utvecklingen tar jag verkligen med mig, att jag kan avsluta starkt, säger hon.

Kan du minnas senast du var i så här bra slag?

– ... Svårt att säga. Jag vet att det kändes väldigt bra in mot OS 2014, då hade jag några lopp där, typ i Lillehammer, där jag var tvåa efter (Justyna) Kowalczyk, säger Charlotte Kalla.

Tjänat massor första helgerna

Efteråt hyllas hon av sina konkurrenter.

– Charlotte har varit väldigt stark hela hösten. Det är bara att gratulera, vi måste upp ett par snäpp om vi ska matcha henne, säger Marit Björgen, som kom femma.

Kallas succé avspeglar sig också i ett rejält välfyllt lönekuvert. De 83 000 kronorna man får för seger av Fis plus de ytterligare 50 000 kronorna svenska förbundet ger Kalla i bonus innebär att hon tjänat 581 000 kronor bara under årets fyra första tävlingshelger, skriver Expressen.

– Inget som jag lägger någon vikt vid så, jag vill ha en god känsla in mot OS. Det har jag fått fler helger än vad jag vågat hoppats på när säsongen drog i gång, säger Charlotte Kalla till tidningen om pengasuccén.  

Näst bästa svenska var Ida Ingemarsdotter på tolfte plats, en placering före Ebba Andersson som slog personligt rekord i världscupen med sin 13:e plats.

I morgon är det dags för klassisk jaktstart där alltså ett tåg av norskor kommer att jaga Charlotte Kalla.

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset nu på lördag där en Jackpot på ca 20 miljoner står på spel! Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Världscupen i längdskidor

LÄS VIDARE

Följ världscupen från Toblach

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Längdskidor

Charlotte Kalla