Norsk skidlegendar död

Publicerad:
Uppdaterad:
Norrmannen Stein Eriksen blev den alpine kungen när VM arrangerades i Åre 1954. Han blev världsmästare i slalom, storslalom och alpin kombination
Foto: TT
Norrmannen Stein Eriksen blev den alpine kungen när VM arrangerades i Åre 1954. Han blev världsmästare i slalom, storslalom och alpin kombination

Stein Eriksen, en av Norges mest legendariska alpina skidåkare, har avlidit, 88 år gammal.

”Vila i frid legendaren Stein Eriksen. En fantastisk kille och en legendar inom skidåkningen”, skriver norske alpintsjärnan Aksel Lund Svindal på Twitter.

Den tidigare norske alpintåkaren Stein Eriksen, 88, har gått bort.

– Stein Eriksen var en pionjär. Han var den som startade den moderna alpintåkningen i Norge. Vi hade alpint före honom också, men Eriksen skapade en ny era, säger Finn Aamodt, tidigare landslagstränare i alpint, till norska VG.

Även den norske alpintstjärnan Aksel Lund Svindal har sörjt Stein Eriksens bortgång på Twitter.

”Vila i frid legendaren Stein Eriksen. En fantastisk kille och en legendar inom skidåkningen”, skriver Lund Svindal.

Vann VM-guld i Sverige

I alpina VM i Åre 1954 vann Stein Eriksen tre guld, i slalom, storslalom och i kombinationen. Det blev även ett guld i OS på hemmaplan i Oslo 1952 och norrmannen sågs som sitt lands främsta alpina skidåkare ända fram till 1990-talet då Kjetil Andre Aamodt började rada upp segrar.

Efter de tre gulden i Åre 1954 avslutade Stein Eriksen amatörkarriären och flyttade till USA där han drev flera skidskolor och hotellanläggningar, bland annat i Utah där han avled.

TT/Martin Tolén

Publicerad: