Mickelsons beslut: Drar tillbaka stämning

Publicerad 2022-09-27

Phil Mickelson drar tillbaka sitt namn från stämningsansökan mot PGA-touren. Arkivbild.

Golfstjärnan Phil Mickelson har ändrat sig.

Amerikanen vill inte längre stämma PGA-touren efter sin flytt till den av Saudiarabien finansierade LIV-touren.

Phil Mickelson, 52, var en av många superstjärnor som tog steget över till nya LIV-touren tidigare i år. För besväret sägs han ha fått över två miljarder kronor från de saudiska finansiärerna bakom projektet. PGA-touren svarade med att stänga av Mickelson och de andra avhopparna från vidare spel på deras förra hemmaplan.

Detta uppskattades inte av ett antal av de nyblivna LIV-spelarna som gick samman och lämnade in en stämningsansökan mot den USA-baserade touren. Elva spelare satte sin signatur på stämningen, däribland storstjärnor som Mickelson, Abraham Ancer och Bryson DeChambeau.

Stängdes av efter värvningsförsök

I Mickelsons fall stängdes han av från PGA-touren i två års tid redan i mars efter att det avslöjats att han arbetat med att rekrytera spelare till LIV-touren. Detta ska ha föranlett att 52-åringen gick vidare med en stämningsansökan.

”Mickelsons olagliga tvååriga avstängning från PGA-touren har gett honom stora yrkesmässiga skador, såväl ekonomiskt som kommersiellt”, stod det i ansökan.

Men nu har Mickelson bett att få sitt namn borttaget från stämningen, skriver bland andra nyhetsbyrån AP, och han får sällskap av Ian Poulter, Hudson Swafford och Talor Gooch. Sedan tidigare har även Abraham Ancer, Carlos Ortiz, Jason Kokrak och Pat Perez dragit sig ur, vilket gör att endast tre namn återstår: Matt Jones, Peter Uihlein och Bryson DeChambeau.

Bröt med svenske stjärnan

Phil Mickelson ger ingen förklaring till avhoppet utan meddelar endast att han ”frivilligt drar tillbaka sin fordran” mot den andra parten.

I augusti lämnades en separat stämningsansökan mot PGA-touren in av Talor Gooch, Matt Jones och Hudson Swafford i hopp om att få delta i tourens slutspelstävlingar. LIV-spelarna menade att USA-touren bryter mot konkurrenslagar genom att inte låta dem delta i slutspelet, men en distriktsdomare avslog deras ansökan.

LIV-touren anses kontroversiell på grund av sin koppling till Saudiarabien och har anklagats för att vara ett exempel på ”sportswashing”. I förra veckan meddelade Svenska golfförbundet att man bryter sina samarbeten med svenske stjärnan Henrik Stenson efter dennes flytt till touren.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.