”Försökte ge ett par skor till Zlatan”

Publicerad 2019-12-24

Trots dubbla VM-guld är Oskar Rozenberg Hallberg Sveriges kanske mest okända OS-hopp. 

För Sportbladet berättar 22-åringen om VM-uppståndelsen, kontaktförsöken med Zlatan och konflikten inom skateboardåkningen. 

– Skateboard handlar inte om att vinna, därför blir det naturligt att folk inte vill att det ska vara med i OS, säger ”Oski”. 

Redan för två år sedan var Oskar Rozenberg Hallberg nominerad på Idrottsgalan i kategorin Årets nykomling. Den då 20-årige Malmökillen hade tagit sig till Globen efter att ha vunnit sitt första VM-guld.

– Det var något helt nytt. Det var första gången jag var i ett sådant idrottssammanhang. Det var massa kändisar, kungen var där, alla uppklädda, massa media och intervjuer, tv och mer uppståndelse, säger Rozenberg Hallberg som i år är nominerad i kategorin Årets manliga idrottare.

– Mamma berättade när jag var i Rio. Jag var mer förvånad för två år sedan, men jag blev förvånad denna gången också. Det är ju större med årets manliga idrottare. Det är kul när man ser vilka andra som är nominerade och det ska bli kul att gå på Idrottsgalan och dricka lite vin. Jag har redan min kostym redo.

”Zlatan är kungen av Malmö”

Det finns dock en sak som gör Rozenberg Hallberg besviken. 

 – Det är kul att Sarah Sjöström är på Idrottsgalan, hon är mäktig. Men jag hade hoppats att Zlatan skulle vara där förra gången, och i år. Men han är inte nominerad, vilket jag tycker är dåligt. Det måste jag faktiskt säga. 

Du gillar Zlatan? 

– Han är idol, kungen av Malmö. Om jag är inne i min lägenhet står det ”Zlatan court” på Snapshat för den ligger precis bredvid. Vi har också bott på samma gata, men vid olika tillfällen. Jag har aldrig träffat honom, men vi har samma sjukgymnast, Rickard (Dahan), säger Rozenberg Hallberg och fortsätter:  

– Jag brukar fråga lite om Zlatan och försöka få honom att lägga in ett gott ord. Jag frågade om han inte kunde ge Zlatan ett par av mina nya skor och lite sådana saker. Jag försöker lirka in mig lite.

”Större än tävlandet”

Rozenberg Hallberg, eller ”Oski” som han kallas började skejta som nioåring. Då hade han aldrig kunnat tro att han som 22-åring skulle ha vunnit två VM-guld och vara ett stort svenskt OS-hopp i Tokyo när skateboard för första gången tar plats i de olympiska spelen. 

– Jag tycker bara att det ska bli kul att se vad det ger skate och hur det utvecklas. Men jag kommer alltid tycka att den andra delen är viktigare, säger Rozenberg Hallberg och försöker förklara vad han menar. 

– När jag började skejta var jag där hela dagen, käkade någon korv på Ica Maxi och fortsatte skejta. Jag växte upp bland skejtare. När jag blev äldre fick jag sponsorer och började resa och tävla mer. Men en stor del av skate är att man filmar och fotar för olika projekt. Det här året har jag också designat en kollektion för Nike. Det är sådana grejer som är större för de flesta än själva tävlande. Jag tror att folk är många och värnar om den delen som inte har något med kommersiella intressen att göra överhuvudtaget utan bara handlar om att skejta.

”Allt handlar inte om att vinna”

Det är också det som har gjort att vissa skejtare är kritiska mot att sporten nu kommit med i OS.

– Det är bra att folk har åsikter och gör sina röster hörda. Majoriteten är nog peppade och tycker att det ska bli kul, men det finns folk som inte gillar det. Som med allt, säger Rozenberg Hallberg och fortsätter:

– Skate är inte en klassisk idrott, det är mer fritt. Skateboard handlar inte om att vinna, därför blir det naturligt att folk inte vill att det ska vara med i OS där många andra idrotter handlar om att vinna.

Trots att Rozenberg Hallberg är trygg med var han står i frågan.

– Jag är inte kluven för jag vet att jag gör båda delarna och jag vet vad som är det viktigaste och det är inte tävlandet för mig personligen. Men jag gillar att tävla och jag tycker att det ska bli kul att vara med i OS. Jag gör båda delarna och jag förstår båda delarna. Jag har samma respekt, om inte mer, för folk som inte tävlar, säger han och fortsätter:

– Jag är tävlingsinriktad, men allt för mig handlar inte om att vinna. Sverige vill ta medaljer och det vill jag också såklart, men det är lite annorlunda för mig.