Skidornas Grand Slam ger miljonbelopp

Publicerad:
Uppdaterad:
Kollage
Foto: BILDBYRÅN
Kollage

SPORTBLADET

Norska stjärnan Marit Björgen gör comeback och satsar på långlopp.

Då finns möjlighet att bli historisk och att vinna miljonbelopp.

För nu lanseras långloppens Grand Slam.

– Gör man något stort vill man tjäna bra pengar på det, säger David Nilsson vd på Visma Ski Classics.

Skidstjärnan Marit Björgen avrundade en lång och framgångsrik karriär efter sitt andra barn. Men den 40-åriga norskan har suktat efter ett mål med sin träning och under tisdag kväll berättade hon i norsk media att hon gör en satsning mot Vasaloppet 2021.

Allt fler etablerade åkare väljer just långlopp och det finns skäl till det.

Inför kommande säsong ökar prispengarna och prestigen i och med att Visma Ski Classics inför en tennisinspirerad ”Grand Slam” där de fyra loppen Vasaloppet, Marcialonga, Jizerska och Birkebeinerrennet kommer att ingå. Loppen definieras som ”The Grand Classics” och tittar man historiskt sett finns det ingen åkare som lyckats vinna alla fyra dessa lopp under en och samma säsong.

”Handlar om miljonbelopp”

Fyra åkare har däremot vunnit alla fyra loppen under olika säsonger och värt att notera att den svenska skidhjälten Sven Åke Lundbäck 1981 vann tre av loppen under en och samma vinter.

Lyckas en och samma åkare, dam och herr, vinna alla fyra loppen finns det pengar att hämta.

Prispotten är fortfarande hemlig, men David Nilsson, vd Visma Ski Classics, berättar för Sportbladet att det rör sig om miljonbelopp. Uppgifter som Expressen är först med att publicera.

– Man kan säga att det handlar om miljonbelopp. Prispengarna är viktiga för våra åkare och vi jobbar hela tiden med vår produkt för att öka intresset för längdåkning. Vi vill höja intresset marknadsmässigt och ge våra atleter en ny dimension. De här fyra loppen har olika karaktär, väldigt uppenbart är det svårt att vinna de här fyra loppen, säger David Nilsson till Sportbladet.

Var och en finns det 300 000 kronor i prispotten för tre av loppen i ”The Grand Classics”, medan Vasaloppet har en summa på över 500 000 kronor. Miljonbeloppet för den som tar hem alla fyra race kommer läggas utöver det.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Britta Johansson under Vasaloppet 2019.

David Nilsson hoppas att den svenska långloppsstjärnan Britta Johansson Norgren finner ytterligare stimulans i det nya formatet.

– Att bli den första som vinner en Grand Slam borde ge Britta intresse att köra ett par år till, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE