Halfvarsson: ”Stort tapp för svensk längdskidåkning”

Publicerad:

SPORTBLADET

Viktor Thorn avslutar skidkarriären vid 24 års ålder.

Tråkigt, menar nära vännen Calle Halfvarsson.

– Det är för tidigt, säger Halfvarsson till Sportbladet.

Viktor Thorn.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Viktor Thorn.

Viktor Thorn, 24, opererades för diskbråck 2019 och ersatte då den ena disken i ryggen med en protes. Därefter har 24-åringen inte kunnat prestera som han velat och i går, tisdag, meddelade Thorn att han lägger av.

”Skidorna har och kommer alltid vara en stor del av mitt liv och jag är tacksam för allt som denna idrott gett mig”, skrev han, bland annat, på Instagram under tisdagen.

Landslagsåkaren Jens Burman beskrev beskedet som en ”chock” – och nära vännen Calle Halfvarsson lider med att Thorn nu tvingas till att sluta.

– Det är så klart tråkigt, han ringde mig i dag (läs: tisdag) när jag var ute och sprang på mitt pass, vi brukar ringa varandra ibland när vi tränar. Jag blev lite chockad just på passet när han berättade att han tagit beslutet, för det visste jag ingenting om. Sedan vet jag om att han varit less över det här med ryggen, säger Halfvarsson.

– Men ingen chock så, men tråkigt, jag hade hoppats att han skulle fortsätta något år till i alla fall. Viktor är den jag varit absolut närmast i landslaget, vi är riktigt bra kompisar. Ett stort tapp för svensk längdskidåkning och ett stort tapp för mig också som en nära kompis. Det blir tråkigare läger för min del. 

”Han har ledsnat”

Halfvarsson fortsätter:

– Det är för tidigt. Han hade nog velat fortsätta något år till om ryggen hade fungerat. Det är tråkigt att han inte fick det att fungera. Han är väldigt ung och otroligt lovande, hade han fått ordning på det, tränat bra och fortsatt sin satsning är jag övertygad om att resultaten hade kommit för hans del.

– Som jag förstår det gör det inte ont längre, men han blir så stel i ryggen och får det inte riktigt att fungera på den nivån som det behöver fungera på för att man ska klara av de här påfrestningarna som vi får på ryggen. Det har väl gjort att han har ledsnat och hittat andra vägar i livet, som jag förstår det är han mer intresserad av att göra något annat nu.

Har han sagt till dig vad han ska göra?

– Det har han berättat, men det är hemligt än så länge.

– Man märkte på honom att han varit inställd på det här ganska länge. Det är så svårt för en annan att förstå det där med ryggen, när man själv inte har de problemen. Vi har roligt ihop när vi är på läger, men nu är det som det är. Jag sa till honom att jag inte tänker tjata på honom, med tanke på ryggen, men hade det varit dålig motivation hade jag nog varit mer på att han skulle ändra sig, men nu blir det en annan situation.

Vem ska du nu dela rum med på kommande läger?

– Haha, det brukar vara olika. Vi får se vem det blir. Det är jättetråkigt att han lägger av, vi hade kul ihop, men vi kommer fortsätta hänga med varandra när det finns tid.

Publicerad:

LÄS VIDARE