Världscupen i längdskidor

Tour de Ski blir avgörande för OS: ”Vill ha allt klart”

Av: 

Petra Thorén

SPORTBLADET

Stora delar av OS-truppen i längd är klar och presenteras på tisdag morgon.

SOK kommer att hålla få platser öppna – Charlotte Kalla, Anna Dyvik och Johanna Hagström ser ut att göra upp om OS-biljetter i Tour de Ski.

– Vi har sett vad vi behöver på många håll, säger landslagschefen Anders Byström.

Sex landslagsåkare blev OS-klara redan i somras. Axelskadade Linn Svahn har efter det fallit ifrån och lämnat en plats till förfogande.

Under tisdag morgon kommer SOK att presentera fler längdåkare som får chansen att åka till Peking. Enligt Svenska skidförbundets längdchef Anders Byström kommer merparten i truppen (som lär landa på åtta damer och åtta herrar) att fyllas upp.

– Ambitionen är att ge så många som möjligt besked och ha allt klart efter Tour de Ski. Vi har ändå sett vad vi behöver på många håll, säger Anders Byström.

Tour de Ski blir därmed avgörande för en åkare som Charlotte Kalla.

SOK har i sina uttagningskriterier möjlighet att väga in fjolårets resultat, men mästerskapsdrottningen Charlotte Kalla måste visa att formen pekar åt rätt håll efter en tung säsongsstart.

– Det finns mycket fördelar med det som Charlotte har gjort tidigare med förmåga att toppa formen och det hon gjorde på VM i fjol. Det kan tas med i bedömningen av SOK.

Men hon behöver resultat under Tour de Ski?

– Hon vill känna att det fungerar som det gjort i höst. Det är det vi vill åt. För hennes egen del också, säger Byström.

Enligt Sportbladets uppgifter tyder mycket på att Anna Dyvik och Johanna Hagström ligger närmast i konkurrensen. De kör båda Tour de Ski.

På herrsidan är konkurrensen inte lika hård. Calle Halfvarsson, som gjort flera tunga resultat i vinterns inledning av världscupen, ligger bra till.

– I stafetten var det den gamle Calle. Jag tycker ändå att det finns bra tendenser där, säger Anders Byström.

– Han har varit kvar på höjd i Davos och tränat på väldigt bra. Där finns det förhoppningar på att det ska gå i rätt riktning, säger Anders Högberg, herrtränare i landslaget.

William Poromaa kör inte Tour de Ski, men kan räkna med en OS-biljett. Formen är på väg åt rätt håll.

– Han fick en sjukdomsperiod som hängde i. Han har tagit steg för steg och är på väg upp i sin toppnivå. Där finns det inga tveksamheter, det ser bra ut, säger Anders Högberg.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Kalla, Dyvik och Hagström ser ut att slåss om sista OS-platsen
Publisert:

LÄS VIDARE

Skidpanelen: ”Förtjänar att få sparken för det”

ÄMNEN I ARTIKELN

Världscupen i längdskidor

Tour de Ski

Anna Dyvik

Charlotte Kalla

Calle Halfvarsson