Allvarlig krasch avbröt Japans GP

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Jules Bianchi fördes med ambulans till sjukhus

1 av 8

F1-föraren Jules Bianchi krockade med en hjullastare när han körde av banan.

Internationella bilsportförbundet (FIA) bekräftar att han har drabbats av svåra skallskador.

– Läget är kritiskt, säger pappa Philippe Bianchi.

Jules Bianchi.
Foto: AP
Jules Bianchi.

Regnet ställde till problem under Japans GP på Suzuka. Loppet inleddes i regn, men det var sedan uppehåll fram till det 40:e varvet då det började regna igen.

Saubers Adrian Sutil tappade kontrollen över bilen och  körde av i kurva 7-8 på det 43:a varvet och en traktor kom ut för att bärga tyskens bil. På nästkommande varv körde Marussias Jules Bianchi av på ungefär samma ställe och han körde in under den hjullastare som kommit in för att lyfta undan Sutils bil.

– Jules fick ett hårt slag i huvudet, säger den tidigare F1-föraren Mika Salo som hjälpte tävlingsdomarna under Japans GP enligt SPOX.com.

Väldigt kritiskt

Marussiaföraren svarade inte på anrop över radion och på det 45:e varvet kom läkarbilen och ambulansen ut på banan.

– Jag fick vattenplaning, det var dålig sikt och jag körde av, men jag mår bra. Det var på samma ställe, men jag vill inte kommentera det, säger Adrian Sutil till RTL som får frågan om vad han såg.

– De stod ju där så, det är väldigt kritiskt, men av respekt för Jules så vill jag inte säga någonting. Jag hoppas att han är i goda händer och tänker på honom.

Till Autosport säger Adrian Sutil att:

– Jag fick vattenplaning i den kurvan, det regnade allt mer och sikten blev allt sämre. Ett varv senare var det gulflagg men Jules kom i samma kurva och snurrade på samma ställe. De var i stort sett samma krasch, men utgången var annorlunda eftersom bärgningsfordonet kom ut för att flytta undan min bil och det var då det hände.

Medvetslös

Både säkerhetsbilen och ambulansen kom in på banan och Bianchi har förts med ambulans till universitetssjukhuset Mie som ligger 14 km från banan. Enligt franska France 3 som har pratat med Jules Bianchis pappa har han opererat i huvudet och läget är kritiskt. Philippe Bianchi säger till TV-kanalen att det handlar om svåra skador i huvudet, vilket också FIA bekräftar.  Enligt ett pressmeddelande från internationella bilsportförbundet visade röntgen svåra skallskador. Franska L'Equipe skriver under eftermiddagen att operationen är avslutad och att Bianchi inte behöver någon andningshjälp.

– Efter olyckan var han vid medvetande en kort stund, sedan blev han medvetslös, säger Alexander Wurz, ordförande i förarföreningen till österrikiska ORF.

– Han har hela tiden kunnat andas själv helt utan hjälpmedel.

I förarnas tankar

Samtliga F1-förare skickar sina tankar till Bianchi, även Marcus Ericsson:

– Alla mina tankar är hos Jules.

Den 25-årige fransmannen tillhör Ferraris juniorprogram och enligt motorsporttotal har Ferraris stallchef Marco Mattiacci och den tidigare Ferrariföraren Felipe Massa åkt till sjukhuset.

Loppet bröts på det 46:e varvet. Resultatet räknas efter 44 varv och Lewis Hamilton, Mercedes vann före Nico Rosberg och Sebastian Vettel, Red Bull. Marcus Ericsson slutade på plats 17.

Texten uppdateras.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN